Laden

De bunzing is een echte jager. Met behulp van zijn neus speurt de bunzing zijn jachtgebied af. De Romeinen hielden al bunzingen om op konijnen te jagen. Met zijn lenige lijf kan de bunzing namelijk een konijn helemaal tot in zijn hol achtervolgen. Al dat jagen en rennen kost veel energie. Om nooit zonder eten te zitten legt de bunzing een voorraad eten aan.

Misschien ken je het spreekwoord ‘stinken als een bunzing’ wel. Dat spreekwoord is er niet zomaar, want stinken kan de bunzing zeker! Als hij in het nauw wordt gedreven perst hij zijn anaalklieren leeg. Samen met een harde krijs schrikt de bunzing zijn achtervolger af en kan hij ontsnappen.

Wist je dat de fret de huisdiervariant is van de bunzing?

Dit dier komt uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam (ZMA). In 2010 zijn de collecties van het Zoölogisch Museum Amsterdam en het Nationaal Herbarium Nederland samengevoegd met Naturalis.

Minder weergevenMeer informatie
  • Titel: Bunzing
  • Locatie: Europa
  • Rechten: Naturalis Biodiversity Center / CC-BY 4.0
  • Wetenschappelijke naam: Mustela putorius
  • Registratienummer : NNP.000152
  • Meer informatie: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i000103.html
  • Lengte: Mannetjes: 33 - 45 cm, staart 12 - 18 cm Vrouwtjes: 28 - 38 cm, staart 11 - 15 cm
  • Klasse: Zoogdier
  • Gewicht: Mannetjes: 500 - 1800 gram Vrouwtjes: 300 - 900 gram
  • Eetgewoontes: Kikkers en kleine knaagdieren, zoals muizen, ratten en zelfs konijnen. Bij schaarste ook vruchten.

Aanvullende items

Aanbevolen

Homepage
Verkennen
Dichtbij
Profiel