Loading

Carved deity- and ancestor figures from Waigeo

photographer unknown1930/1930

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

Beeldengroep van tien goden- en voorouderfiguren die het welzijn van de mensen bewaken, afkomstig van Waigeo. Deze 'korwar-familie' is tegenwoordig niet meer compleet: het kleinste beeld uit deze serie werd in de jaren dertig tijdens een tentoonstelling ontvreemd uit een open vitrine (Duuren 2011: 111-113).

Men is van mening dat het beeld in het midden de schepper van de wereld uitbeeldt. Hij draagt een hoofdversiering die grote overeenkomst vertoont met Europese helmen uit de 16de eeuw. In Tidore in de noordelijke Molukken worden oude Europese helmen of moderne replica's nog steeds tijdens feesten gedragen.

Ten tijde van deze foto stonden de beelden op de afdeling 'Anthropologie en Praehistorie' van het Volkenkundig Museum, deze bevond zich op de eerste verdieping, in de voortorenkamer, gelegen tussen de afdelingen Nieuw-Guinea en Tropische Gezondheidsleer. De afdeling was, tezamen met de rest van de afdelingen op de eerste verdieping, vanaf 17 oktober 1927 geopend voor publiek en stond vermoedelijk tot midden jaren ’40 van de 20ste eeuw.


9,1 x 16,5cm (3 9/16 x 6 1/2in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more

Details

  • Title: Carved deity- and ancestor figures from Waigeo
  • Creator: photographer unknown
  • Date: 1930/1930
  • Location: Amsterdam

Recommended

Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile