Loading

Carved proa prow decorations presenting a male and a female ancestor figure

photographer unknown1930/1930

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

Gepolychromeerd staande houten beelden van een man en een vrouw met langs het lichaam gestrekte armen en zeer uitgesproken weergegeven genitaliën. Die zijn op deze foto overigens niet te zien: ze zijn bedekt met respectievelijk een schort van boombast en een grasrok. De benen zijn uitgesneden aan weerszijden van een ovaalrond uitgehold blok hout dat aan de onderzijde horizontaal is afgezaagd en duidelijk het topstuk of uiteinde is van een veel groter geheel.

Zeer waarschijnlijk gaat het hier om boegbeelden van een zeer grote kano voor ritueel gebruik. De mannelijke en vrouwelijke figuur zouden dan een mythische voorouderpaar kunnen voorstellen.

Ten tijde van deze foto stonden de beelden op de afdeling 'Anthropologie en Praehistorie' van het Volkenkundig Museum, deze bevond zich op de eerste verdieping (toen tweede omgang genoemd), in de voortorenkamer, gelegen tussen de afdelingen Nieuw-Guinea en Tropische Gezondheidsleer. De afdeling was, tezamen met de rest van de afdelingen op de eerste verdieping, vanaf 17 oktober 1927 geopend voor publiek en stond vermoedelijk tot midden jaren ’40 van de 20ste eeuw. Ook in de opstelling waren de beelden lange tijd voorzien van een schaamschort zodat de bezoeker geen aanstoot kon nemen aan de 'groteske' uitbeeldingen. Op welk moment deze bedekking is verwijderd is (nog) onbekend.

15,6 x 9,3cm (6 1/8 x 3 11/16in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more

Details

  • Title: Carved proa prow decorations presenting a male and a female ancestor figure
  • Creator: photographer unknown
  • Date: 1930/1930
  • Location: Amsterdam

Recommended

Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile