Loading

Climb

Juliana Cerqueira Leite2012

City of London Corporation

City of London Corporation
London, United Kingdom

Climb was made from the inside out. The sculpture is an obelisk made inside a tall wooden column filled with nearly three tons of wet clay. Starting at the base of this structure the artist physically dug her way upwards through the center of the material, leaving behind a vertical tunnel. The surface of the clay inside was marked by imprints of her knees, feet, elbows, fingers and hands as she worked her way up. Once the artist reached the top of this column of clay she cast the tunnel she’d made in a mixture of plaster and acrylic. The cast, which turned the negative space left by her actions into a shape, was then excavated out from underneath the remaining clay. Only then was the sculpture revealed for the first time, like a photograph developed from film.

Show lessRead more
  • Title: Climb
  • Creator: Juliana Cerqueira Leite
  • Date Created: 2012
  • Physical Location: Mitre Square EC3A 5DH
  • Original Source: Sculpture in the City
  • Rights: Copyright the artist, Courtesy of TJ Boulting Photo: © Nick Turpin
  • Medium: Forton MG, steel, urethane foam

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile