Loading

Dema actors in a ceremony for the dead by the secret Imo society

Pater P. Vertenten (1884 - 1946)1910/1925

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen
Amsterdam, Netherlands

See connections with other works
Try it

Ingelijste olieverfschildering op doek door Pater P. Vertenten. Met als titel en voorstelling een "Doodenplechtigheid der Imo's". Op de voorgrond twee ceremonieel uitgedoste Marind mannen, genoemd Soboloeti (links) en Alibeti. Het hoofd van de linker man is rondom bedekt met veren en hij draagt een heupversiering van bladeren. De rechter man draagt een hanger van klapperdop.Op de achtergrond het oerwoud. Niet gesigneerd maar middenrechts op de palmboomstam de initialen "PV". Op de achterkant van het doek staat geschreven: "voor Assche". Onderaan de lijst staat in potlood iets geschreven, moeilijk leesbaar; de naam "Borgerhout" is leesbaar.

"Soboloe" (of Sobolu) is de naam van een hoofdtooi, die bestaat uit een halve kokosnoot, waaraan lange kasuarisveren zijn bevestigd. Deze afhangende veren bedekken het gele hoofd van de figurant. Deze figurant wordt "soboloe-ti" ('hij met de kasuarisveren") genoemd. Soboloe-ti spelen een rol in de geheime culten van het Imo-genootschap. Bij de initiatie der novieten bieden zij hen een roodgeverfde kokosnoot aan, gevuld met mensenbloed dat opgedronken moet worden. Ook tijdens begrafenisriten treden zij op en dansen rond het graf.
Van de Imo-rituelen is veel minder bekend dan van de Mayo-rituelen die minder geheim, uitbundiger en kleuriger zijn. De Imo worden door de Mayo gevreesd, anderzijds kijken de leden van het Imo-genootschap op de Mayo-leden neer als minderwaardig (Van Baal, pag. 613; pag. 792 e.v.) De schetsen 5969-49 lijken een voorstudie te zijn van de rechter figuur op dit schilderij.

circa 65,5 x 55,5cm (25 13/16 x 21 7/8in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Dema actors in a ceremony for the dead by the secret Imo society
  • Creator: Pater P. Vertenten (1884 - 1946)
  • Date: 1910/1925
  • Location: Merauke (regency)

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile