Loading

Display case with decorated skulls in the department of Antropology and Prehistory at the Colonial Museum in Amsterdam

photographer unknown1927/1928

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen
Amsterdam, Netherlands

Overzicht van de versierde schedels in vitrinekast 3 op de afdeling Antropologie en Prehistorie van het Volkenkundig Museum. De schedels op de bovenste plank zijn voorbeelden van mummieficatie uit Egypte en Papua. Zo is de tweede schedel van rechts afkomstig van de Marind, zie inventarisnummer 40-1 en de middelste, A-6496, van de Asmat.
De middelste plank toont vier versierde Dayak schedels (van links naar rechts bezien: inv.nrs. A-5287, A-5286, 85-1 en A-5284) met daartussen een schedeltrofee van de Braziliaanse Mundurucu (tweede van rechts, inv.nr. A-5285).
De onderste plank tot slot toont in het midden drie Papua schedels (midden inv.nr. A-6500) met aan weerszijden schedels van de Marind (links inv.nr. A-6497 en rechts verm. inv.nr. 26-656).

De afdeling bevond zich op de eerste verdieping (toen tweede omgang genoemd), in de voortorenkamer, gelegen tussen de afdelingen Nieuw-Guinea en Tropische Gezondheidsleer. De afdeling was, tezamen met de rest van de afdelingen op de eerste verdieping, vanaf 17 oktober 1927 geopend voor publiek.

Op deze afdeling werden de thema’s antropologie, prehistorie én stenen tijdperk gedemonstreerd aan de hand van een aantal torso’s en borststukken van Indonesiërs naar het leven genomen en afgietsels van de meest bekende voorhistorische schedels.

Er was aandacht voor alle facetten van de fysische antropologie, waaronder schedelmeting en –vervorming, grafvondsten en opgravingen, schedelversiering bij de Dayak en Papua’s, de traditie van de korwar en de meest recente inzichten omtrent de verwantschappen tussen de diverse bevolkingsgroepen van Nederlands-Indië werden op deze afdeling gepresenteerd.

De afdeling stond vermoedelijk tot midden jaren ’40 van de 20ste eeuw.

13 x 11,6cm (5 1/8 x 4 9/16in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Display case with decorated skulls in the department of Antropology and Prehistory at the Colonial Museum in Amsterdam
  • Creator: photographer unknown
  • Date: 1927/1928
  • Location: Amsterdam

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile