Loading

Figure of a warrior with rifle and knife, Beembe culture

1/1965

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen
Amsterdam, Netherlands

De figuur stelt een krijger voor. Het beeldje behoort tot de voorouderbeelden van de Bemba en kan gebruikt zijn in de vooroudercultus en bij vruchtbaarheids- en genezingsrituelen. Aan de hand van de littekentatoeages kan de afgebeelde voorouder worden geïdentificeerd, evenals zijn positie binnen de maatschappij (Lehuard 1989: 329).
Meestal bevindt zich in een holte ter hoogte van de anus, de rug of het hoofd een hoeveelheid krachtmateriaal. Dit geeft het beeld een spirituele en magische kracht, 'ngolo' genoemd. De eigenaar roept deze kracht aan voor bescherming tegen rampen en tegenspoed. Bij dit beeld is de holte bij de anus leeg, de magische stof is verdwenen. De geest van de voorouder heet Mukuya, wat overigens ook betekent 'voorstelling van de voorouder'. Zonder Mukuya heeft het beeldje zijn religieuze functie verloren en wordt het zelfs weggedaan. De lege en witte ogen van een biteke zouden er op wijzen dat het beeld met ngolo is gevuld (Grootaers, Jan-Lodewijk en I. Eisenburger 2002: 516)

Lehuard (1989: 327) heeft vastgesteld dat de meeste kunst van de Bemba afkomstig is uit Mouyondzi of de onmiddellijke omgeving, de plaats die door de Bemba als regionale hoofdstad wordt beschouwd.

circa 15cm (5 7/8in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Details

  • Title: Figure of a warrior with rifle and knife, Beembe culture
  • Date: 1/1965
  • Location: Congo

Get the app

Explore museums and play with Art Transfer, Pocket Galleries, Art Selfie, and more

Recommended

Google apps