Loading

Leaf from a Manuscript of the Qur'an

1300/1400

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

Bladzijde uit een koranmanuscript, aan beide zijden gekalligrafeerd in muhaqqaq-schrift. Kenmerkend voor dit lettertype zijn de smalle verticale lijnen en de accentuering van de basislijn. De getoonde pagina bevat de verzen 53:32 (tweede helft)- 53:49 (eerste drie woorden) uit de Koran. De achterkant van deze pagina toont de resterende tekst van surah 53 en de titel ('surat al-qamr, 55 verzen') en aanhef van surah 54.

De koranverzen en de diakritische tekens zijn gekalligrafeerd in muhaqqaq-schrift met zwarte verf of inkt. Tussen de regels is met rode verf of inkt een vertaling van de tekst in de Perzische taal geschreven. De scheiding tussen de verschillende verzen wordt door middel van goudkleurige medaillons met een blauwe rand met daarin de tekst 'Allah' of 'aya' aangegeven. Langs de rand zijn siermotieven aangebracht die elk vijfde en tiende vers markeren. De surah-titel is geschreven in witte letters in thuluth-schrift en is gedecoreerd met florale motieven in o.a. goudverf.

De productie van 30-delige koranmanuscripten was wijdverspreid in het Egypte, Iran en Syrië van de 14e eeuw (zie Dreaming of Paradise 1993, p. 45 voor een vrijwel identiek blad, toegeschreven aan Iran). Ieder deel bevatte een juz, d.w.z. een dertigste deel van de Koran. De indeling in dertig delen diende voor het lezen van de Koran in de maand Ramadan, waarin elke dag één juz werd gelezen. Alle delen van één koran werden in dezelfde kalligrafiestijl geschreven en werden met dezelfde decoraties versierd. Ook de opmaak en inbindmethode waren gelijk. De koranmanuscripten uit de Mamlukse periode zijn meestal in muhaqqaq-schrift geschreven en worden gekenmerkt door hun grootte. Het grote rechthoekige formaat van deze korans kwam op grote schaal voor nadat het cursieve schrift was geïntroduceerd.

48,9 x 34,3cm (19 1/4 x 13 1/2in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Leaf from a Manuscript of the Qur'an
  • Date: 1300/1400
  • Location: Egypt

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile