Loading

Wooden ancestral figure with white beads as eyes, leaning on a openwork shield

1/1900

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

Korwars dienen als de tijdelijke verblijfplaats van de ziel van een overledene. Ze zijn de intermediair tussen de wereld der zielen en die der mensen en ze worden tijdens crisissituaties, zoals ziekte en oorlogsdreiging, geraadpleegd maar ook in gevallen van geboorte en huwelijken. Ze werden geacht de vruchtbaarheid van vrouwen te kunnen bevorderen.

Degenen voor wie een Korwar werd gesneden waren meestal voorname mannen, zoals leiders van de gemeenschap of een familieoudste.

De pose van het beeld is de algemene pose voor veel voorouderbeelden in Zuidoost Azië: die van de hurkende mens. Het is een beeld van een voorouder en die werden soms gehurkt begraven. Sommigen geloven dat dat de embryonale positie is, zoals je geboren wordt, sterf je.
Het object voor wordt algemeen gezien als een schild. Soms heeft een korwar een slang vast. Dit zijn symbolen die verwijzen naar dood en wederopstanding. Het is voor de maker van het beeld een mogelijkheid om zijn bekwaamheid in het snijden te laten zien.

Bower Museum website
encyclopedia Brittanica: Korwar style

27,5 x 11 x 14cm (10 13/16 x 4 5/16 x 5 1/2in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Wooden ancestral figure with white beads as eyes, leaning on a openwork shield
  • Date: 1/1900
  • Location: Cenderawasih-bay

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile