Loading

Wooden spatula decorated with a human figure, used for the consumption of sirih

1/1954

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

Het handvat van de kalkspatel is versierd met een uitgesneden menselijk figuur met een relatief groot, eivormig hoofd en grote oren. Hij zit met opgetrokken knieën waar zijn handen op rusten.

De spatel werd in de kalkhouder gestoken als afsluiting. De bovenkant dat boven uit de kalebas steekt, werd bewerkt. De spatel werd gebruikt om de kalk te nuttigen dat in de kalebassen zat. Bijna elke man en vrouw hadden een kalkhouder in het bezit. Kalk en betelnoten (sirih) waren een genotsmiddel wat opgelikt werd of waarop werd gekauwd. De kalk verzacht de bittere smaak van de sirih. De meeste kalkhouders werden gemaakt van de Lagenaria kalebas.

De spatels verschilden in vorm van simpele spatels zonder decoratie tot zeer uitvoerig besneden handvatten, vaak in de vorm van een mens. De laatste (mensvorm) werden alleen gebruikt door ouderen, dorphoofden en hun familie en vrouwen. Vaak werd de spatel met een menselijke afbeelding een naam gegeven, waarschijnlijk die van een voorouder. Tegenwoordig zijn er nog weinig van deze kalkhouders te vinden ook al wordt kalk en betelnoot nog steeds als genotsmiddel gebruikt. Thans worden er plastic bekers of blikjes voor gebruikt (Greub, 1992: 121).


circa 38,5cm (15 3/16in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Wooden spatula decorated with a human figure, used for the consumption of sirih
  • Date: 1/1954
  • Location: Ayafo

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile