Loading

Wooden spatula decorated with a human figure, used for the consumption of sirih

1/1926

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

Het handvat van de kalkspatel is versierd met een uitgesneden waarschijnlijk mannelijk figuur met een eivormig hoofd en een spitse kin. Hij heeft zijn handen op zijn bovenbenen. De spatel is gemaakt van hard zwart palmhout. De punt van de likstok is door de kalk wit en door de sirihsap rood verkleurd.

De spatel werd in de kalkhouder gestoken als afsluiting. De bovenkant die boven uit de kalebas steekt, werd bewerkt. De spatel werd gebruikt als likstok voor de kalk. Bijna elke man en vrouw had een kalkhouder in het bezit. Kalk en betelnoten (sirih) waren een genotsmiddel wat opgelikt werd of waarop werd gekauwd. De kalk verzacht de bittere smaak van de sirih. De meeste kalkhouders werden gemaakt van de Lagenaria kalebas.

De spatels verschilden in vorm van simpele spatels zonder decoratie tot zeer uitvoerig besneden handvatten, vaak in de vorm van een mens. De laatste (mensvorm) werden alleen gebruikt door ouderen, dorphoofden en hun familie en vrouwen. Vaak werd de spatel met een menselijke afbeelding een naam gegeven, waarschijnlijk die van een voorouder. Tegenwoordig zijn er nog weinig van deze kalkhouders te vinden ook al wordt kalk en betelnoot nog steeds als genotsmiddel gebruikt. Thans worden er plastic bekers of blikjes voor gebruikt (Greub, 1992: 121).


circa 33cm (13in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Wooden spatula decorated with a human figure, used for the consumption of sirih
  • Date: 1/1926
  • Location: Sentani lake

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile