Loading

Wooden spatula decorated with a human figure, used for the consumption of sirih

1/1930

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

Het handvat van de kalkspatel is versierd met een uitgesneden mannelijk figuur. Hij heeft zijn handen op zijn bovenbenen en hij is geheel naakt. Het lijkt alsof hij een hoedje draagt. De spatel is gemaakt van hard zwart palmhout. Om de nek van het figuurtje zit een touwtje met een blauwe kraal.

De spatel werd in de kalkhouder gestoken als afsluiting. De bovenkant dat boven uit de kalebas steekt, werd bewerkt. De spatel werd gebruikt om de kalk te nuttigen dat in de kalebassen zat. Bijna elke man en vrouw had een kalkhouder in het bezit. Kalk en betelnoten (sirih) waren een genotsmiddel wat opgelikt werd of waarop werd gekauwd. De kalk verzacht de bittere smaak van de sirih. De meeste kalkhouders werden gemaakt van de Lagenaria kalebas.

De spatels verschilden in vorm van simpele spatels zonder decoratie tot zeer uitvoerig besneden handvaten, vaak in de vorm van een mens. De laatste (mensvorm) werden alleen gebruikt door ouderen, dorphoofden en hun familie en vrouwen. Vaak werd de spatel met een menselijke afbeelding een naam gegeven. Tegenwoordig zijn er nog weinig van deze kalkhouders te vinden ook al wordt kalk en betelnoot nog steeds als genotsmiddel gebruikt. Thans worden er plastic bekers of blikjes voor gebruikt (Greub, 1992: 121).


circa 28,5 x 3cm (11 1/4 x 1 3/16in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Wooden spatula decorated with a human figure, used for the consumption of sirih
  • Date: 1/1930
  • Location: Sentani lake

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile