Imre Nagy

Jul 25, 1893 - Aug 22, 1976

Imre Nagy a fost un pictor maghiar din România.
A studiat la Academia de Artă din Budapesta, iar în 1924 se întoarce în satul lui natal, unde pictează până la decesul lui peisajele secuiești și oamenii, care trăiesc în acest peisaj.
Trăiește într-o simplă casă țărănească, cu trei camere, pe care o extinde în 1966 cu un atelier. Lucrează zilnic 6 ore, și când e trecut de 80 de ani. Ca recunoaștere a primește premiul grafic "Zichy Mihály" în 1939, iar în 1957 premiul de maestru al artei.
În 1973 se construiește lângă casa lui natală Galeria, în aniversarea împlinirii a 80 de ani al artistului. După moartea lui Imre Nagy în această clădire s-a amenajat o expoziție permanentă din tablourile pictorului, care depășesc ca număr 6.000 de exemplare. Pictura lui intitulată "Spre arca lui Noe" a inspirat pe poetul Sándor Kányádi la scrierea unei poezii, cu nota "pe spatele picturii lui Imre Nagy". A fost contemporanul lui István Nagy, Jenő Gyárfás și Ferenc Márton. Are multe picturi în Muzeul de Artă din Târgu Mureș și în Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.
Show lessRead more
Wikipedia

Discover this artist

Google apps