Villa Arson, Building 2

Villa Arson

Building 2, situated on the right of the entrance to the property (north-east) now houses reserves (which were previously parking spaces), technical premises, a meeting room, studios for artists in residence (previously the administration and then a video studio) and official accommodations. The south-west façades look over the Bosco or entrance garden, the north-east façades look over Frédéric Mistral street, Lorenzi Avenue and Stephen Liégeard Avenue. The building has three levels and follows the curved topography of the slope through a game of volumes defined by the deeply recessed fitting of the openings, the overhangs and the various textures.

View from Lorenzi Avenue, levels 1 and 2.
On the north – east side of the old Villa, visible in the background, the parking spaces and the studios of the building communicate with the street.

The panels of stones are being mortared.

Panels of stones being fixed onto the concrete structure.

View from Lorenzi Avenue, construction of the apartments on the third level.

Looking towards the north and the forms for the concrete surround crowning the stone walls.

The south – west façades look over the main entrance in the future entrance garden called Bosco. Notice the two parts of the corner building which follows the terrain.

Building 2, south — west façades seen from the Bosco (entrance garden)

Flat roofs with gardens (these serve as thermal insulation) and terraces of the official accommodations.

Michel Marot played constantly with the interpenetration of the volumes, the spaces and the textures.
Façades are crenelated, straight lines have rhythm, the rough concrete emphasizes the stones and vice versa, doors and windows are deeply recessed.
The observing eye is never interrupted.

In the foreground, from left to right, buildings 2 and 1.
In the background is the entrance garden called the “Bosco”.
Further back is building 3 with the old Villa towering over the domain.

Some parts of the upper levels are overhanging, the play of light and shade makes the construction less massive.

Michel Marot played with the interpenetration of the volumes, spaces and textures.
Façades are crenelated, straight lines have rhythm, the rough concrete highlights the stones, the windows and doors are deeply recessed.
The stairway leads directly to official accommodations, clearly separating the different uses.

The chiseled volumes, spread out in the greenery, and the variety of juxtaposed textures give a certain elegance to the whole.

Credits: Story

Direction
Jean-Pierre Simon

In charge of the project
Cédric Moris Kelly

Legal issues
Alain Avena

Digitalization
Under the guidance of Patrick Aubouin

Editorial staff
Patrick Aubouin
Cédric Moris Kelly

Translation
Claire Bernstein

Data entry in Google Cultural Institute interface
Cédric Moris Kelly

Digitalization of spaces by Google Street View team was made possible thanks to the mobilization of Villa Arson technical teams:

Reception, monitoring and maintenance
Joël Jauny

Reception, monitoring & accommodation
Isabelle Clausse
Dave Dhurmajee
Marlène Lebrusq
Jean-Pierre Vitry

Technical / Buildings staff
Jean-Paul Carpentier
Gérard Maria
Pascal Rigaux
Michel Serve

Gardens
Patrice Lorho
Pascal Pujol
Kévin Serviole

Thanks to Michel Marot for the graceful authorization to use the archives collection Marot Tremblot Architecture (MTA)

With the support of the French Ministry of Culture and Communication and the Google Street View and Google Cultural Institute teams

Credits: All media
The story featured may in some cases have been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile