Villa Arson, Veronico tiles

Villa Arson

Veronico tiles are a type of pavement patented by Michel Marot in 1961. Their name is a contraction of the first name of his wife Véronique, who designed them, and of the name of the firm that made them, Nico. Triangular in shape, they are made of small stones inserted in gray, pink or white concrete. They were used for all the outdoor spaces (circular pavement in the Bosco, central street, terraces, etc.) but also in the great hall and the study and research library in building 3. Their texture is reminiscent of the stone streets in Provencal villages.

Beginning of the setting of the Veronico tiles on the terrace of building 5.

Laying Veronico tiles, terrace of building 5

Finished Veronico tiling on the terrace of building 5.

Terrace of the building 5 and building 4 south façade

Veronico tiles shaped like  isosceles triangles have been used around the trees to allow for a circular arrangement.
The rest of the domain is covered with truncated right-angled triangles arranged in top-to-tail pairs to create straight lines.

An asphalt alley runs around the Bosco. On the ground a circle of Veronico tiles around a tree encroaches on the asphalt. This detail illustrates the process of interrupting and decompartmentalizing shapes and volumes found in all of the Villa Arson.

Building 1 south façade and building 2 west façade seen from the Bosco (entrance garden)

On the left, over the sloping street, a footbridge allows for the passage between two terraces. There is an openwork railing at the end.
This detail shows how Michel Marot constantly played with the interpenetration of volumes and voids and how he mastered light.
The interlinking of textures is typical of the rest of the domain: stones, rough concrete, Veronico tiles and marble tiles on the floor, concrete or wrought iron railings that give rhythm to the proportions, mahogany windows and doors. These combinations always stimulate observation.

Building 5, south – east façades, square around which various studios are distributed.

Four patios surround the old Villa with a setting of greenery to the north and to the south. The north – west patio can be seen on this picture.
It is delimited by the great hall on the east side, by the current study and research library on the south side, by two corridors which can be seen on this picture on the north and west sides.
All the floors are tiled with Veronico tiles rhythmically separated by marble lines reminiscent of the stones used for separation on the Provencal stone streets.
Today the western corridor has been closed and divided into two spaces: an extension of the library and a technical studio.

Building 3, north — west side, hallways surrounding the old Villa

The lights composing the chandeliers have an embossed surface and amber colors, typical of traditional Venetian lanterns. Their shape and texture echoes the Veronico tiles on the ground.

The Bosco is the only place in the domain where Michel Marot used circular shapes, surrounding each tree with a precious setting. The forecourt paved with Veronico tiles and marble leads to the great hall in building 3. It begins the north – south axis which runs through and organizes the buildings.

Credits: Story

Direction
Jean-Pierre Simon

In charge of the project
Cédric Moris Kelly

Legal issues
Alain Avena

Digitalization
Under the guidance of Patrick Aubouin

Editorial staff
Patrick Aubouin
Cédric Moris Kelly

Translation
Claire Bernstein

Data entry in Google Cultural Institute interface
Cédric Moris Kelly

Digitalization of spaces by Google Street View team was made possible thanks to the mobilization of Villa Arson technical teams:

Reception, monitoring and maintenance
Joël Jauny

Reception, monitoring & accommodation
Isabelle Clausse
Dave Dhurmajee
Marlène Lebrusq
Jean-Pierre Vitry

Technical / Buildings staff
Jean-Paul Carpentier
Gérard Maria
Pascal Rigaux
Michel Serve

Gardens
Patrice Lorho
Pascal Pujol
Kévin Serviole

Thanks to Michel Marot for the graceful authorization to use the archives collection Marot Tremblot Architecture (MTA)

With the support of the French Ministry of Culture and Communication and the Google Street View and Google Cultural Institute teams

Credits: All media
The story featured may in some cases have been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile