Kates portret is in de jaren 1880 geschilderd door haar echtgenoot, de in Leeuwarden geboren Christoffel Bisschop (1828-1904). We zien Kate met opgestoken haren, gekleed in een felrode japon met historiserende elementen zoals de iets opstaande witte kraag. Ze is behangen met juwelen, voornamelijk bootjeskettingen. Deze werden toen al geassocieerd met Friese streekdracht. In haar linkerhand houdt Kate een waaier van pauwveren vast.
Bisschop en Swift, beide kunstenaars, verzamelden niet alleen Friese ‘oudheden’ en zeventiende-eeuwse kunstvoorwerpen om te gebruiken als rekwisieten, maar ook voor de inrichting van hun interieur. Hun Scheveningse Villa Frisia was haast een museum en ademde een ‘oudhollandse’ stijl, naar typisch laatnegentiende-eeuwse smaak. In 1908 legateerde Kate hun omvangrijke kunstverzameling aan de provincie Friesland. Na haar overlijden werd vrijwel de complete inrichting van hun villa overgebracht naar het Fries Museum.
In het portret zijn niet alleen de fascinatie van Kate en Bisschop voor het verleden en specifiek die van Friesland te lezen, ook is er een indirecte relatie te zien met het huidige Fries Museum. Naast dit portret droeg Kate ook de geschilderde juwelen en waaier over aan de provincie Friesland. Kate en haar man zagen in het verleden een onuitputtelijke inspiratiebron en waren zich bewust van het belang om historische objecten te bewaren en koesteren.
You are all set!
Your first Culture Weekly will arrive this week.