Szendi Andi-emberábrázolások

Emberábrázolások az ős- és ókorban szobrokon keresztül. Igyekeztem olyan tárgyakat keresni, amelyekkel nem tipikusan szokták bemutatni az őskori emberábrázolásokat így  eddigi tanulmányaim során nem is találkoztam hasonlóakkal.. Megpróbáltam a lehetőségekhez képest időrendbe tenni a fotókat, hogy az ábrázolások fejlődése is követhető legyen.

Ennél egyszerűbb "emberszobrokat" még nem láttam, mégis egyszerűségük ellenére rendkívül karakteresek. Több közülük agyagból készült, a többség kavics.Istennő ábrázolásra vagy fallikus formájuk miatt férfiistenségre tippelnek a kutatók.
Ez a szobrocska az égei kultúra hagyatéka, az alak kicsit robusztus de határozottan ábrázolja a nőiséget. Talán termékenység szobrocska lehet, valószínűleg márványból készült, a felület simasága és színe nagyon megtetszett.
Az ősi görög civilizáció egyik legkorábbi márvány emberábrázolásai közé tartozik az Amorgos szigetén talált idol fej. Szerintem nagy hasonlóságot mutat az előző szobrocska fejével, az anyaga is hasonló. Talán egy ilyen vénusz szobor maradvány is lehet.
Égetetlen agyagból készült női szobrocska északkelet Szíria területéről. Többnyire sírokban találtak hasonló szobrokat, talán az otthont védő házi szellemet ábrázolhatja.
Ennek a sumér bronz szobrocskának a formája és finom arckidolgozása nagyon tetszik, női ábrázolásnak látszik az arányai és a vonalvezetése miatt
Ennek az Ecuador északi partvidékén talált agyag vénusz szobornak mintha szakálla és ffi nemi szerve lenne...
...vagy csak egyik kezével az állát dörzsölgeti és morfondírozik valamin....
...igen, határozottan az utóbbi! :-) Nagyon szép szobrok kifejező arccal.
Az előző figurákhoz képest ez szinte "gyerekes", durva és elnagyolt. Hétköznapi témája miatt tetszett meg, persze így is lehet kultikus célokat szolgáló sírszobor.
Rendkívül tetszik ez a fütyülő edény anyagszobrocska a gondosan kidolgozott részletekkel, amiknek minden valószínűség szerint külön-külön és együtt is jelentőségük van. A lelet perui és egy őst, elődöt ábrázol.
Maja váza, nagyon finom arckidolgozással.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile