Görög és római istenek és istennők megjelenése az ókori szobrászatban

-Kathy Zsófia összeállítása

Ez a római márvány- és bronzszobor Jupitert, a főistent (görög megfelelője Zeusz) ábrázolja jogarral a bal kezében, trónszéken ülve. Jobb kezében Nikét, a győzelem szárnyas istennőjét tartja.
Zeusz főistent nem csak emberi alakban ábrázolták. Ez a márványszobor azt a jelenetet láttatja, amikor Zeusz hattyú képében jelent meg a halandó Léda királynőnek.
Ez a terrakotta szobor Aphroditét, a görögök szerelem és szépség-istennőjét ábrázolja. Eredetileg színes lehetett. Kezeiben tartott valamit, jobbján valószínűleg fia, Erósz volt látható.
Hermész az istenek hírnöke, a pásztorok, kereskedők, tolvajok védelmezője a görög mitológiában. Római megfelelője Mercurius. Ez a márványszobor római másolat görög mintára. Hermész attribútumai: pálca, szárnyas csizma, karimás kalap, pánsíp, arany kard.
Demeter a termékenység, a földművelés istennője a görög mitológiában. A márványszobor karjai hiányoznak, de feltehetően egy boros edényt vagy egy fáklyát tartott a kezeiben. A trónoló istennő kisugárzása érett, nőies, méltóságteljes.
Artemisz a vadászat és a Hold szűz istennője, a nők és gyermekek védelmezője. Cipruson, Larnacában találták meg 1880-ban ezt a mesterien kidolgozott márványszobrot.
Ez a 113 cm-es márványszobor Dionüszoszt, római nevén Bacchust ábrázolja egy szatírral a balján. Jobb kezében szőlőfürtöt tart. Dionüszosz a bor és a mámor megtestesítője, a színházak patrónusa.
Ez a római kori márványszobor Tükhét, vagy latin neve szerint Fortunát ábrázolja, a szerencse és véletlen istennőjét.
Pallasz Athéné a bölcsesség, tudás, művészetek, jog, matematika, igazságosság és háború istennője a görög és római hitvilágban. Ez a sérült állapotú szobor a győzedelmes háború után megpihenő Athénét ábrázolja. Niké és Athéné templomából származik.
Ez a márványszobor is Athénét ábrázolja. Római kori másolat Kresilas görög szobrász mintájára. Láthatóak a szobron az istennő jelképei, a sisak és a gorgófős mellvért.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile