Emberábrázolás antik görög kerámiákon

Ladonicki Gábor

A nem geometrikus, embereket ábrázoló minták jórészt hőstörténeteket, istenekről szóló regéket jelenítenek meg, ezen kívül gyakoriak a csata és vadászjelenetek is.
Ezen a borosedényen például egy csatajelenet látható. A görögök nagyon szerették a lovas ábrázolásokat, ennek ürügyén készült sok ehhez hasonló csatajelenet.
A sportesemények megörökítése is kedvelt téma. Érdekes hogy a szigorúan oldalnézetes megjelenítésbe hogyan sikerült a fél lábon állással dinamikát vinni / mozgást imitálni
Ezen a keverőedényen egyszerűbb mintázat látható. A differencia oka hogy ezeket az edényeket ténylegesen mindennapi használatra szánták, nem lakásdísznek (leszámítva persze a sportolók trófeáit)
Érdekes, hogy a legtöbb esetben a homorú formák megmintázására terülőmotívumot használnak, még olyan edényeken is, melyek egyébként emberábrázolásokat jelenítenek meg akár nagyobb csoportokban is.
A sok figura egymástól független elhelyezése, szabályos ütembe komponálása jó bizonyítékul szolgál arra, hogy az emberábrázolások itt szigorúan díszítő funkciót töltenek be
Különböző területekről származó kerámiákon mindig hasonló színhasználattal találkozunk, ennek oka, hogy kevés féle kiégethető festék állt a kor rendelkezésére.
A leggyakrabban használt festék a kemencében feketére égett, de volt még fehér és sárga is.
Bizonyos darabokon igazán aprólékos festéssel találkozhatunk.
Ezen a víztároló edényen érdekesnek találom, hogy igyekszik az edény eredeti formáját megkerülve ábrázolni jelenetet, amolyan "kép a képen" megoldással.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile