Zalavári Katalin - festészet

stílusok és technikák

Barlangrajzok és festmények jóval időszámításunk előttről. Az ember folyamatos fejlődését nyomon követhetjük a művészetekben is.
Egyiptomi magas dombormű, festett mészkő. A fáraók korában a mészkő szobrokat is gyakran festéssel díszítették.
Festést alkalmaztak a vázák, ivóedények, amforák díszítésére is. Ez egy korai váza vagy tárolóedény, körben a teljes felületén festett motívumokkal.
A görög vörös- és fekete alakos vázaképeket mindenki ismeri. A képen egy vörös alakos amforát látunk. A fekete mázat az alakokról eltávolítják, így sokkal részletesebb kidolgozásra van lehetőség.
A Távol-Keleten a festészet nem csak a falak, szobrok, edények dekorációját jelentette, fontos szerepet játszott a selyemfestés is.
A mumifikált, gyolcsba tekert elhunytak portréit a testek arcára tették. Így a hozzátartozó személyiségét még jobban megtarthatták az arcával, a neve és rövid története mellett.
A könyvek, kódexek írásánál és másolásánál a szerzetesek művészi pontossággal festették a betűket a papírra. A nagy- és a kezdőbetűket rendszerint díszesre alkották.
Személyes élmény: Szülőfalum templomában egy gyönyörű meghatalmazási levél olvasható eredeti formában Széchenyi Pál veszprémi püspök keze nyomán, 1694-ből.
A belső tereket (pl. templombelső) előszeretettel borították be szinte teljesen falfestéssel. A freskó sokoldalú technika, segítségével látszólag kibővíthetjük a teret, de sajnos nem túl tartós.
Az ikonfestészet jellemzője az aranyozott háttér, az elnyújtott arcok és figurák, élénk színek. Elsősorban szintén templombelsők díszítésére használták. Jellemzően a gótika vívmánya.
A festést nem csak a falak, hanem a szobrok díszítésére, színesítésére is alkalmazták/alkalmazhatjuk. Az ókori Egyiptommal szemben a festék itt már tartósabb, mázas bevonatként jelenik meg.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile