Besenyi Zsolt

Ókor - bika

Római kori szobor Popeiből. Jóval kidolgozottabb, mint a korábbi szobrok.
Ápisz bika, ebből ítélve az egyiptomi kultúrából származhat, ahol a termékenység istene. Kötik Ozíriszhez és a napistenhez is, erre utal szarvai között a napkorong.
Ez a szobor szerintem ázsiai területről származik, emlékeztet a kínai agyaghadsereg stílusára. Az állat itt mint "hétköznapi" haszonállat jelenik meg, nem istenség jelkép.
Szerintem ez is egyiptomból származik, a szarvai között megjelenő napkorong miatt, illetve a stílusa, díszítése is erre utal.
Égei tengeri kultúra alkotása, talán használati tárgy volt-ivóedény (kultikus?), erre utal, hogy üreges, fogója van. Erősen stilizált. Formája emlékeztet az Irán területén talált állatfigurákéhoz.
Szerintem ez iráni területen talált figura, erősen stilizált. Rengeteg ehhez hasonló szobrot (edényt) találtak Iránban, nemcsak bikafejűt.
Kevéssé kidolgozott bika formájú ivóflaska. Sajnos nem tudom melyik kultúrából, talán Közel-Kelet.
Samaria régióból származó szobrocska, szerintem bronz. Szerintem itt is inkább haszonállatként jelent meg az ábrázolásban, mert nem tűnik stilizáltnak vagy idealizáltnak.
Hasonló tárgy már van a gyűjteményben, az alapján ez is az égei kultúrában készült.
Észak-Mezopotámiában talált neo-asszír díszítőelem. Jellegzetes "asszír" vonások: nyak redőzés, szarv, szem stílusa és a test kidolgozása.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile