egyiptomi ékszerek és dragakövek

Az Ókori Egyiptomi ékszerek minden bizonnyal a legszebbek közé tartoznak a történelem kincsestárából. Az arany és az ezüst-művesség a kor eszközeihez mérten igen fejlett volt, a puha nemes fémeket sokféle technikával munkálták meg, alakitották lemezzé, öntötték formába. A a férfiak és nők egyaránt viseltek ékszereket, amelyekkel szociális státusztukat fejezték k. Az ékszereket gazdagon diszitették különböző drágakövekkel, amelyeket saját bányáikból bányásztak ki, többek között aranyat, ezüstöt, smaragdot, rubint, türkizt, opált, borostyánt, lazúrt és gyöngyöt is. Az ékszerek motivumainak ötletét a vallás, a növény és  az állatvilág ihlette.

Arany pecsétgyűrű, Izisz templomának a papjáé volt, akinek a neve Neferbire. Az aranynak mint nemesfémnek kiemelt szerepe volt az Ókori Egyiptomban, nemcsak az ékszerek alapját szolgálta, hanem vallási jelentősége is volt, benne öltött testet a nemesség a tisztaság és a fény. Isteni fémnek számitott amely örök életet adott, a Napisten Amon-Ré attribútumának tartották.
Királyi Diadém, ezüstből, aranyból és üvegből készült korona.
Aranyba foglalt drágakő. A szivszkarabeusznak fontos szerepe volt a halotti kultuszban, ezt tették ugyanis a múmiák mellkasára, hogy tanúskodjon a halott mellett, mikor a túlvilágon az istenek itélőszéke elé került.
Lazurit, Türkiz Az Ókori Egyiptomiak túlvilághitében, a halál pillanatában eltávozott lelket madárként képzelték és ábrázolták. Ez az emberfejű és madártestű amulett jelképezi a világok közti szabad "repülést" a lélek számára.
Különböző méretű arany, karneol, ametiszt és smaragd gyöngyökből fűzött nyaklánc és egy karneol gomba formájú ménes amit vélhetőleg fülbevalóként hordtak.
Arany spirál karperec, kigyó ábrázolással. Szokás volt párban, mindkét karon hordani ezeket az ékszereket.
Arany nyaklánc függű pénzérmékkel.
Hasitott fehér, kék, sárga, zöld és vörös kövekől készült nyaklánc, gallér. Előállitása nem volt drága, igy könnyen beszerezhető, közkedvelt ékszernek számitott.
Rózsa függők, aranyból készültek. Sziriában készitett de Egyiptomban talált darabok, valósziűleg nyakláncon hordták őket, de elképzelhető az is hogy fülbevaloként viselték.
Amulett, aranyból, bronzból készült védő amulett, a papoknak és papnőknek a szertartások alatt kötelező darabnak számitott. Szakhmet, a védelmező, gyógyitó ugyanakkor pusztitó istenő volt a legjelentősebb, az oroszlán fejjel ábrázoltak közül a birodalomban.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile