Dánel Erika:Színek-Vörös

Mivel jómagam a színek világát tartom az egyik legcsodálatosabb dolognak a Földön,így e koncepció alapján építettem fel a gyűjtést.Már az őskorban is, a legkorábbi, általunk ismert alkotás is nem pusztán csak feketével (szénnel) van megrajzolva, hanem már akkor is használtak valamiféle színeket. Gondolok itt az Altamira vagy Lascaux barlangok rajzaira.Már az ősember is próbálta "tetszetősebbé"tenni alkotását..Aztán a későbbi korokban is szinte mindig kiszínezték dolgaikat az emberek. Edényeiket festették, majd textíliájukat, gyűjtötték a színes köveket.Miből nyertek színeket?A vöröset például vas-oxidból, de porrá tört bíbortetűből is nyeretek vörös színt,  Természetes színezőanyagokat használtak,például vas-oxidot, vörös és sárga okkert, mangán-oxidot,hematitot , vörös vasércet.Felhasználtak mindent, amiből szint lehetett kinyerni, kagylót, nővényeket,gyökereket, földet, porrá tört malachitot, azurit,indigót, pikrinsavat,...Kötőanyagként vért, gyantát, mézet, zsírt, tojást használtak. ....Nézzük a vörös színt egy pár alkotáson!

Az Ausztráliában felfedezett barlangrajon, amit kb. Kr.e 2000-0001-re datálnak, már megfigyelhető a vörös szín használata.Nem tudni, hogy ez vér vagy vas-oxid,de már ekkor színezték az alkotásokat.
Egyiptomi szarkofág Kr.e 945-712-ből.A rituálékat és varázslatokat megjelenítő dekorációban is látható a vörös szín, csodálatos színeket kevertek már akkor is.Érdemes elmerülni a részletekbe!
Már a mozaikokon is fellelhető a vörös szín a 120-130-re datált, Kentaurt ábrázoló mozaikképen. Valószínű, hogy ez már nem vér, hanem vas-oxid tartalmú, porrá tört ásványból származó színezőanyag.
Ez a kép az egyik legkorábbi alkotás, amelyhez valamiféle olajfestéket használtak. Kb. 1400-ból való,ma a Maryland-i Walters Művészeti Múzeumban látható. Gyönyörű a vörös szín mindegyik árnyalata.
Duccio di Buoninsegna,a Crevolei Madonna, kb.1300-ban festett képén is megfigyelhető a gyermek leplén a vörös szín. Csodálatos!
Spanyolország:az espinelvesi, Szent Vicenc katedrális főoltár falfreskóján is gyönyörűen megmaradtak a színek. Itt a vörös szín a domináns.
A trecento képviselője, Giotto di Bondone,1310-ben festett, Szűz Mária temetését ábrázoló alkotáson is megfigyelhető a gyönyörű vörös színhasználat.
Egy,a XI. századba festett selyem,ismeretlen alkotótól származik és a "Tizenhatodik Arhat" nevet viseli. A textilfestészet is használta a vörös színt, földközi-tengeri puhatestűekből nyerték a színt.
1400 körül, Jakobus Mester által temperával festett, Szent Urszula művén az arany, de zömében vörös szín adja a mű csodálatos színvilágát.
"Az új Év Képe". Sung dinasztia, XI.sz. kezdete. Zhao Chang kivételesen gyönyörüen hasznélja a vörös színt a virágok szinezésénél.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile