Gordon Éva: Madonnák

A Madonna ábrázolások jellegzetességei az 1200-tól 1400-ig terjedő időszakban. Minden kiválogatott képen az arany, a kék és a vörös színek dominálnak, mint a méltóság és gazdagság, illetve kiválasztottság szimbólumai. A gyermek Jézus minden ábrázoláson "kicsinyített felnőtt", azaz fejének aránya, illetve vonásai nem gyermekiek. A fej különösen a Madonna fejéhez képest feltűnően kicsi.

A Madonna szeme mandula vágású, orra nagyon keskeny és egyenes. A fején koronával, királynőként ábrázolja Jézus anyját.
Ritkán fordul elő, hogy a Madonnát szemből ábrázolják, illetve hogy a kisded Jézus ruhátlan.
Jellegzetes a félprofil, a mandula vágású szemek és a keskeny, egyenes orr.
A Madonna szeme túlságosan fent helyezkedik el, kissé "lecsapott" a koponya.
A mandulavágású szem és a keskeny orr itt is feltűnő. Kiemeli a korabeli alkotások közül, hogy sokkal plasztikusabb a kép a jól sikerült tónusozásnak köszönhetően.
A zöld szín megjelenése ezeken a képeken - különösen ilyen intenzív zöld - igen ritka.
A Madonna alakja lényegesen nagyobb, mint az őt körülvevő többi emberé. A koponya teteje ezen a képen nagyon feltűnően "le van vágva".
Ezen a képen is megfigyelhető a jellegzetes keskeny, egyenes orr, a mandula vágású szemek. A fejtető itt is kissé rövidebb és a fej hátsó része is kisebb.
A Madonna arca szokatlanul kerekded, és a szőke haj sem jellemző. Egyáltalán: a Madonna ábrázolásokon szinte egyáltalán nem lehet látni a hajat. Ez is a ritkábban előforduló koronás ábrázolás.
Szintén egy "koronás" Madonna, szép, kifejező arcvonásokkal.
A Madonna alakja ezen az ábrázoláson is sokkal nagyobb, mint az őt körülvevő többi alaké. A koponya itt is kissé "le van vágva". A kebleket sejtető ruha ábrázolása kivételen ritka.
Érdekes, hogy míg a gyermek Jézus fejének arányai teljesen jók, a Madonna koponyájának felső része ezen a képen is rövidebb. Szeme és orra a jellegzetes mandula szem, ill. nagyon keskeny és egyenes orr.
Az Anya és a Gyermek vonásai nagyon hasonlóak!
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile