Arcok, amiket Szabó Patrícia érdekesnek talált.

Rengeteg emberábrázolást találtam, ami valamilyen szempontból megfogott. Van, amelyik a stilizáltságával, más a kidolgozottságával. Összefüggnek az élettel és a halállal és olykor mágikus szerepet is hordoznak (maszkok). Nehéz volt választani közülük, így olyanok is maradtak, amikhez nem írtam megjegyzést.

Bámulatosan egyszerű, de annál finomabban megformált emberi alak. Tekintete, arckifejezése (és még köldöke is) van.
Teli szájjal nevető maszk. Jókedv-varázsló. Vagy stilizált koponya a haláltánchoz?
A szeme két kagyló. Szemöldöke szelíd. Mosolyog.
Játékbabák-bábuk. Az arcok egyéniségeket mutatnak, különösen a két bal szélső figuránál. A játék az élet stilizált mása. Vudu?
Így talán sosem voltak együtt életükben az emberek, akiknek a sírjára (vagy halálára) a mellszobrok készültek.
Brian: Ti mindannyian egyéniségek vagytok! Tömeg: Igen! Mi mindannyian egyéniségek vagyunk! Egy valaki a tömegből: Én nem... (Monty Python: Brian életére asszociáltam)
A nyitott szemű halotti maszkok az életet "játsszák vissza" a megholt arcára. Ez még hall is. Füle, mint a régi telefonok tárcsázója.
A keresztény időszakból világi ábrázolást csak elvétve találtam. Hogy csimpaszkodik a gyermek Jézus! Itt a mozdulatok beszédesebbek az arcoknál, a két alak között létezik a kapcsolat.
A szardíniai Oristanoban farsangi szokás, hogy maszkos lovasok versengenek egymással: az egyik főutcán a levegőbe függesztett csillagot kell vágtázás közben a kardjukra szúrni.
Mindegyikük ugyanolyan maszkot visel, csak a jelmezük színe és a ló különbözteti meg őket egymástól. Sokáig csak férfiak versenyezhettek, most már nők is részt vesznek benne. Flegma arcú lovas. Álmos?
A szépség és a gazdagság tükröződik a portrén. A festmény plasztikus, de inkább az elhunyt emlékét őrzi, mint az életét hazudja. (Frida Kalhora emlékeztet)
A bebalzsamozott holttest bábbá, bábuvá, bubává, játékbabává válik. Ez is néz. (... a torinói halotti lepel...)
Csukott szemű (alvó) rituális edény-arcok, hosszú szempillákkal. A két bal oldalinak lezárták a száját. A harmadik szomorú. A negyedik egyértelműen férfi (bajuszos-szakállas).
"Stencilezett" rítus-színház.
Furfangos?
Absztrakt rituáléhoz
Mozaikberakás, mely úgy tűnik, egy maszkot ábrázol. Ábrázolás az ábrázolásban? Félelem, meglepetés.
Alvó kínai nő. Csipkerózsika?
Fütyörészik :)
A papok, királyok és nemesek alvó szobrai rákerülnek a kőkoporsóik tetejére. Bármikor felébredhetnek.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile