Ókori porté és test  ábrázolás: Mód Brigitta

Későbbi korokra jellemző képek nem találhatók.Főleg mozaikok,falfreskók és szobrok voltak jellemzőek.Válogatásom szempontjai a portré és test ábrázolása az ókorban, ami szerencsére az én kedvenc témáim közé tartozik.

A képen Augusztus császár portrészobra látható. A rómaiak sokkal inkább reálisan ábrázoltak mint a görögök
A képen szintén egy római császár látható. A római porték jellemzői az egyén élethű ábrázolása, erőt és nemes öntudatot sugároz. Antinous császár akkoriban egy férfi ideált is megtestesitett
A képen Agrippina, aki az ókori római történelem egyik legálnokabb asszonya. A szobor részletesen ábrázolja a jellegzetes hajviseletet. Az élethű ábrázolás itt is megjelenik.
A kép szintén egy római porté ábrázolás, és az akkori római köztársasági férfiak tulajdonságát szimbolizálja,mint bátorság,tapasztaltság,praktikum és elszántság. Szintén egy reális ábrázolás.
A képet a nő melankólikus hangulata uralja. Mivel a rómaiak sokkal inkább reálisan ábrázoltak igy minden tulajdonságot jelezni is tudtak.
Eleinte a római szobrászatban is érvényesült a görög hatás, de később megszűnik. A fennmaradt szobrok között igen sok az államférfiakról készült porté, épp ezért állithatjuk, hogy a porté művészet igen magas szinvonalú volt.
A görögök a tökéletes szépségű, arányos emberi alakokat akarták megmintázni, ezért ruha nélkül is ábrázolták modelljeiket. A férfialakok mintázásakor az olimpiai győztesek testfelépitése volt a minta.
A görögöknél nagyon fontos volt a testkultusz. A korszakban már kialakitott szabályrendszer szerint alkottak, alkalmazták a kontraposzt beállitást, és ellentétes irányú mozdulatokat is képesek voltak megmintázni.
Jellegzetes Dionysosi ábrázolásmód. Dyonisos a vidámság, a borfogyasztás és a borfogyasztásból következő éllapot jelképezője.
Gyakoriak voltak a torzó szobrok is. Részletesen ábrázolja a tógaviseletet.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile