Tóta Julka Galériája

Galéria az ókori és őskori sámánokról. Ábrázolásaikat elemezve, összehasonlítva, jelentőségük, társadalmi szerepük vizsgálata volt a cél.

A "Maszkos Sámán" figurája egyértelmű szimbolikát takar a leírások szerint. A szájában ábrázolt állat(kígyó) az átalakulást hivatott jelképezni. A sámán a felsőbbrendű erők megtestesítője.
Ezzel a kis figurával nagyon sokat lehetne foglalkozni, érdekes a fej szerepe: hatalmas fülek, meghallani, amit más nem, maszk-szerű arc, madárka a fejen..csupa-csupa különös jelkép.
Ezen a kis plasztikán sok-sok választ lelhetünk, hiszen sámánunk itt egy fiatallal üldögél, ami példázza azt a szerepet, amelyet betölthettek a törzsön belül. Nem csak varázslók, tanítók is!
Ezen a sámán asztalon is rengeteg szimbólumot fedezhetünk fel. Hét figurát vezetői ruhákban ábrázolják, de megtaláljuk a békákat, a magokat, amelyek szintén mind-mind jelentést hordoznak.
A vezetők támogatását mindenkor élvezték a sámánok, ezt bizonyítja ez a tárgy is. Azt, hogy mi mindenben számítottak a segítségükre, azt is jól láthatjuk. Termés, a túlvilági lét, a víz, mind ilyen.
A tárgy jelképvilága, máig érvényes az indián sámánkultúrában. A kettősséget láthatjuk, és állatok különböző tulajdonságait is egyesíti, amiket mindig is irigyeltek az emberek.
A szobrocska egy harci öltözetű és kiállású sámánt ábrázol, amint varázspálcájával csatára készül. A figura talapzata hallucinogén anyagok szippantására szolgált. A művészet találkozott a funkcióval!
A sámán szertartáshoz öltözött, arannyal, jáde kővel van dekorálva. Izmait, férfiasságát védik az ékszerei. A figura díszítettsége termékenységet, erőt hivatott szimbolizálni.
A kis bahíai figura egy magas rangú sámánt ábrázol, akinek fejdísze arra enged következtetni, hogy éppen kapcsolatba akar lépni a felsőbb erőkkel.
Erről a kis függőről nem sok információnk van, ám mégis nagyon különleges, hiszen NŐI sámán ékszerről van szó, ami ráadásul aranyból készült.
Ez a később született sámánábrázolás is nagyon sok üzenetet tartogat, a labirintus a testen, azt írják az ayahuasca kíséri útján az erdőben és ő az, aki lát, hall és érez.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile