Orrdíszek Dél-Amerikából - Lipóczi-Fábián Veronika

Papi, aranyból készült orrdísz nazkai stílusban. A macskabajusz a hatalom visszatérő jelképe a korai dél-amerikai társadalmakban.
Perui orrkarika, a mocsei politikai és vallási vezetők egyik legfontosabb ékszere. A két fém (arany és ezüst) a dualizmust szimbolizálja.
Ezen az orrdíszen a kötelet tartó ember egy inka rituálét jelenít meg
Jellegzetes kolumbiai orrdísz, megjelenik a szárny-motívum, amin vékony aranylemezből domborított függők lógnak az arc jelentős részét kitakarva
Orrkarikát viselő férfi szobra, a Mantena kultúrára jellemzően U alakú "erő" széken ül, ami vallási és politikai hatalmat szimbolizál
Orrdíszt viselő férfi szobra aranyból a Tolita-Tumaco régióból
Meztelen, ékszerekbe „öltöztetett” felső osztálybeli női alak orrdísszel, termékenységszimbólum. A tárgy funkciója mészkőpor tárolása volt kokacserjék fogyasztásához.
Macskafejet ábrázoló orrdísz
Nazka-i orrdísz, ahol megint megjelenik a macskabajusz
Kezeket ábrázoló orrdísz, a kinyújtott ujjak a korábbi ékszereknél látott macskabajusz hatását keltik
Orrdísz az melldíszben. A kolumbiai Calima régió fémművességének egy jellegzetes alkotása. Középpontjában egy nagy fülbevalót és orrdíszt viselő vallási vezető.
Vilca fát ábrázoló orrdísz
Aranyból készült, jelentőségteljes ékszerekkel díszített férfi szobra, orrdísszel
Öntéssel készült orrdísz
A Chimu-i elit halottainak hozzátartozói viseltek hasonló orrdíszeket, amik az elhunytat ábrázolják feltehetően a temetkezés helyén, a halak, a víz pedig a halált szimbolizálják
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile