Onbekend, wel bemind

Een kleine kunstgeschiedenis aan de hand van minder bekend werk van hele bekende meesters... Ik beperk me tot Europese schilderkunst tussen grofweg 1500 en 1900. Ik heb de werken op leeftijd geordend en van kort (en erg persoonlijk) commentaar voorzien. Veel plezier!

Doet me erg denken aan die heks van Douwe Dabbert. Volgens mij was dit geen fijne dame. Van der Weyden was bekend om de manier waarop hij doorzichtig doek kon schilderen. Hier laat de meester nog eens zien hoe je dat dus doet.
Samen met Van Eyck en Van de Weyden de top van de Vlaamse Primitieven. Mooi, sereen portret van een oudere dame. Het verstilde, statische effect is typisch voor Memling.
Jeroen Bosch: Mooi, maar raar!
... en wat was het onderwerp van je laatste meesterwerk, Albrecht? O, een zoodje gras.
Leda vs Mona Lisa: 1-0 Leonardo's schilderijen vind ik zelf nogal overschat, maar God: wat kon die man tekenen.
Ik vind de portretten van Van Eyck veel aantrekkelijker dan zijn altaarstukken. Hij schilderde heel mooi lelijke mensen, met alle details van dien.
Titiaan heeft samen met Tiepolo en Tintoretto half Venetie volgefrescood. Daarnaast maakt hij nogal Rubensiaanse naakten, vol met mollige dames. Op zich een opvallende keuze, want volgens de overlevering was hij een strenge, ultra-perfectionistische, en ietwat ascetische man. Die achtergrond zie je beter terug in zijn portretten van rijke mannen. Streng, met veel karakter, en perfect afgewerkt. Dit portret toont Filips II als een achterdochtige vorst (hij werd pas in 1556 koning, dus de datering klopt niet). Het schilderij is nooit afgemaakt, lijkt wel. Vage handen, een staf die op een rare manier onder de armleuning door gaat... dat had de oude meester echt niet zo laten zitten als het af moest.
Pieter Breugel de Oudere (bekend van de boerenbruiloftplacemats) had een fascinatie voor de bizarre visioenen van Jeroen Bosch. Hij maakte zich die stijl eigen en ging af en toe nog een stapje verder, zoals bij zijn beroemde schilderij van Dulle Griet. Hier een pentekening met een allegorie over luiheid.
Knallende contrasten, licht vs donker, gladder dan Rembrandt: dat moet een Caravaggio zijn. Getormenteerde schilder die zijn heiligen getormenteerd op het doek zette. Deze Christus is onkarakteristiek goed uit de geseling gekomen.
El Greco is wel een van de meest bizarre schilders die ik ken. Ik kan niet zeggen dat ik het aan m'n muur zou hebben willen hangen, maar zijn werk oogt zo ongelofelijk modern dat ik elke keer weer moet bedenken "dit is 400 jaar oud".
Anthony van Dyck is vooral bekend geworden als de portretschilder van het Engelse hof van Karel I. Hij kwam oorspronkelijk uit Antwerpen, en keerde daar regelmatig terug. Bij een van die langere verblijven begon hij aan een serie etsen, waaronder deze van een oude Pieter Brueghel de Jongere met z'n arm in een mitella.
Frans Hals is vooral geliefd om zijn grove werk. Ik vind zelf echter het fijne spul veel mooier, en ook daar komt hij naar voren als iemand die de houding en blik in iemand naar voren kan laten komen. Zoals bij deze gezellige dikkerd die zojuist zijn moeder in het rasphuis heeft laten gooien.
Ik heb heel weinig met Rubens. Dikke vrouwen, overextatisch religedoe, alles glad en poezelig... bleh. Deze studie daarentegen maakt veel goed. Was 'ie zo maar doorgegaan.
Zo'n fantastisch, sprekend portret van de oude meester.
Mooie Vermeer, met de wisselwerking van voorgrond en het eigenlijke onderwerp daarachter. Bij Vermeer ga je vaak automatisch invullen wat er op het schilderij gebeurt. Is ze blij met de brief? Van wie is de brief? Wat doet dat gordijn daar eigenlijk?
Van Saenredam zijn vooral zijn verstilde kerkinterieurs bekend. Hier een minstens even streng en gedetailleerd exterieur. Zoals altijd met een paar minimensjes om de schaal van het project aan te geven.
Wie niet van Jan Steen houdt, heeft er een hart van.
Het heeft me moeite gekost iets te vinden uit de 18e eeuw dat niet in pastelroze en goud was uitgevoerd. De Rococo was op z'n hoogtepunt, de schilderkunst lag op z'n gat.
Altijd gezellig, bij de heer Friedrich. De romantiek van de nietige mens tegen de overweldigende, beangstigende natuur. Zie ook: Beethove, Ludwig Von.
David was de hofschilder van Napoleon. De geportretteerde was een hoge pief in zijn hofhouding. David zelf was een geboren collaborateur, Hij deed eerst vol overtuiging mee met de Terreur, ging toen in dienst bij Napoleon, en moest uiteindelijk Frankrijk ontvluchten omdat niemand hem meer moest. David heeft een aantal van de meest bekende schilderijen ter wereld geschilderd: de dood van Socrates, de kroning van keizerin Josephine, Napoleon te paard, de eed van de Horatii en de dood van Marat. De namen zeggen je wellicht niet veel, maar ik durf te wedden dat je minstens de helft kent.
Goya heeft zichzelf hier geportretteerd terwijl hij op 73-jarige leeftijd halfdood in de armen van zijn dokter hangt. Hij gaf het aan zijn redder, en zou zelf nog een respectabele leeftijd van 82 bereiken. Zeker niet zijn beste werk, maar wel met een fantastisch verhaal.
Ik ben gek op de (latere) aquarellen van Turner. Turner heeft ruim 50 jaar geschilderd en er zijn alleen al 2000 aquarellen van hem bekend. Degene hier is een laat werk, maar minder 'vaag' dan wat we in die tijd van hem gewend zijn. Wat een licht!
Ingres is bekend van zijn portret van keizer Napoleon. De rest van zijn oeuvre lijkt uit blote vrouwen te bestaan, met hier en daar een portret. Deze vind ik wel geinig, vooral vanwege de naam van de geportretteerde: "Engeltje". Het straalt er vanaf!
Dat Degas tegenwoordig zou worden opgesloten als vieze, ouwe meisjesgluurder helpt niet bij het bekijken van dit ongetwijfeld zeer gezellige tafereel...
Weinig mensen weten dat Monet een tijdje in Amsterdam heeft geschilderd. Hier een voorbeeld.
Ik ben zelf niet zo'n Manet-fan, maar hij heeft wel een aantal portretten gemaakt die ik erg goed getroffen vind. Zoals deze, van een ietwat uitgezakte sigarenroker.
Van Gogh tekende niet de hele dag graanvelden en bloembakken, maar deze krab is wel een bijzonder vreemde eend in zijn oeuvre. Het laat ook de Japanse invloed zien op zijn werk. Veel detail, vrij scherpe overgangen tussen voorgrond en achtergrond.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile