Szatírábrázolások az ókorban

Bábosik Réka

Ezt a kis agyag Silenus szobrot a primitív szobrokra jellemző elnagyolt, kidolgozatlan formák jellemzik, de hordozza magán a jellegzetes szatír motívumokat, a szakállat, a hosszú füleket, a patás lábakat, a lófarkat és a méretes férfi nemi szervet.
Gyönyörűen kidolgozott ezüst érme, figurái mesealakokat idéznek, plasztikusak és jól láthatóak mindazok a szatír-elemek, amelyek a Silenus szobor esetében is.
Ez a vörösalakos csésze csak néhány jellegzetességet mutat; megmaradt a lófarok és a göndör szakáll dús hajjal, a hegyes fülek, lábai azonban már "humanizálódtak", lábfejei érdekesen, számomra kicsit a távol-keleti művészetet idézően kicsik, törékenyek.
Mai szemmel is megfelelő részletességgel, szépen kidolgozott formák, aprólékos díszítések jellemzik ezt az ezüst tálat, ahol a szatíralak is "belefinomodott" a formába és már semmilyen devianciát nem mutat egy átlagos férfi megjelenéséhez képest.
Részletgazdag bronz szatíralak, szintén "finomítva", aki már időközben a szakállát is elvesztette.
Szépen kidolgozott márványszobor, izmos, arányos testű szatírral, aki már semmilyen formában nem mutatja a külső szemlélőnek, hogy ki is ő. Haja még dús, de egyébként a teljes figura inkább nőiességet sugall, amire csak ráerősít, hogy a nőalak feltűnően nagyobb nála.
Talán faragott szatírfej lehetett, de ma már ez alig felismerhető. Textúrája az égetett és megrepedezett cukoréra hasonlít, alakja leginkább egy sisakra emlékeztet, kétarcúsággal. Szatírjellegzetességet nem mutat.
A már előzőekben bemutatott ezüstérme elnagyoltabb testvére. Hasonló elképzelés, de durvább és töredékesebb, szaggatottabb kidolgozás, ahol a szatíralak is egyszerű férfinek tűnik. A haj ábrázolása meglepő aznosságot mutat az előző érmével.
Keleties formájú, finom megmunkálású, részletgazdag korsó, ahol a két oldalsó szatírfej ugyan a tárgy jellemző eleme marad, de a hangsúlyos, és nagy felületen elhelyezkedő növényi minták miatt nem játszik központi szerepet. Az erotikus témát a korsó alakja hordozza, mely egyszerre férfias és nőies jelleget is ölt.
Gyűjtésem egyetlen olyan darabja ez a mészkő szobor, ahol a göndör haj és a dús szakál mellett megjelenik a szarv, mint klasszikus szatírmotívum.
Ezüst érme markáns és a szatírfej jellegzetességeit hordozó férfiarccal, hegyes fülekkel, dús szőrzettel az arc körül. Az érme másik oldalán ábrázolt bikafej ugyanazt az elszántságot mutatja, mint a szatír; férfierőként, termékenységi szimbólumként van jelen.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile