Művészettörténet dolgozat-Nemes Nikolett (esti grafika)

Az alábbi projekt témáját az istenek határozzák meg. Az egyes korok isteneit hogyan ábrázolták, mennyire dolgozták ki a műveket. Lehetőségeimhez mérten összeválogattam alkotásokat a kezdetektől az 1400-as évekig. A témán kívül a művek technikája is egyezik nagy vonalakban, hiszen csak szobrok kerültek be a válogatásba. 

Közös elem a többivel, hogy egy istent ábrázoló szobor. Lényegében csak a körvonalak rajzolódnak ki az adott személyről. Ettől függetlenül a szobor textúrája igazán tetszik.
Szintén egy istent láthatunk, szobor formájában.Nincs túl részletezve a szobor, egyszerű letisztult elemekből áll. Megfigyelhető a legnagyobb felület törvénye.
Bár a többitől eltérő módon, de mégis egy istent ábrázol az alábbi szobor. Különösen érdekesnek találom a kék színét és azt is, hogy a festés/máz ilyen szép állapotban megmaradt.
Ezen a feltehetőleg Zeuszt ábrázoló szobron a szakáll és a haj megmintázása miatt akadt meg a szemem. Bár nincs túl részletezve egyik sem, mégis elég kifejezőre sikeredett.
Ezen a Zeuszt ábrázoló szobron egy kis kettősséget érzek, hiszen a Zeusz testét takaró anyag gyönyörűen van megformázva. Ezzel szemben Zeusz hajának megmintázása számomra nincs akkora hatással.
Dionysus isten szobrát nagyon gazdagon részletezte az alkotó.Mivel jó állapotban maradt meg, teljes egészében élvezhető a látvány. Ami leginkább megfogott, a loknik érzékeltetése a szobor fején.
Pluto szobrának számomra legszebb eleme a ruházat ábrázolása. A ráncok, gyűrődések hihetetlen könnyedséggel omlanak a testére. Igen kár, hogy a feje megsérült.
A szobor színe és textúrája keltette fel a figyelmem. Nagyon simának tűnik az egész, a színe pedig egészen különlegesen hat, a megkopott aranyozással. Különbség, hogy itt már megjelenik a szembogár.
Bár az indiai művészetről nem nagyon esett szó, úgy gondoltam Ganésa istent is szeretném megmutatni a projektben. Ennek a szobornak a különös ábrázolása érintett meg igazán.
Ezzel az Isten szoborral zárnám a dolgozatot. Az összes közül ennek a kidolgozása nyűgözött le a legjobban. Elképesztő, ahogy látszik a ruha vékonysága, holott egy márványtömbből lett kifaragva.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Home
Explore
Nearby
Profile