LÁZÁR ZOLTÁN

Katonai és szertartási sisakok időszámításunk előtt 600-300-ből. Karinthíai bronz, frígiai szárnyas, samno-attic füles, egy picén szertartási és két darab hajas sisak. A választott szempont egy használati tárgy, pontosabban katonai rendelkezésre készített tárgy: a sisak, setyak, satyó, sakó, sapka. Ebből a korból a legtöbb sisakot ezüstből és bronzból készítették.

A korinthíai sisakok védik az orrnyerget. A forma követi a szem vonalait, majd a végén megnyúlik a jobb látás érdekében.
Az apulo-korinhtoszi sisaknak szűkebb szemrései voltak. Orrnyeregnél duplán erősített védelem valamint kicsi szájrés jellemezte. Nehéz-fegyveresek használták.
Az egyik legszebb vaskori fejfedő, a fírgiai szárnyas sisak. Az arcot csak a két oldalsó fülvédő védte. A szárnyas díszítés katonai rangot jelzett. Valószínűleg aranyra festették.
Hasonlóan a fírgiai szárnyas sisakhoz, a samno-attiki sisakok is csak fülvédőkkel rendelkeztek, viszont kevésbé voltak olyan díszesek.
Ennek a ceremóniai sisaknak nem védelmező funkciója volt, sokkal inkább szellemi, ünnepi. Az oldalán látható Mercédesz logó például a gazdagságot szimbolizálta.
"pilos" azaz "hajas" bronzsisakok a vaskorból. Magas virágos díszei a hajat szimbolizálták, és magasabb rangot jelölt.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile