Vajda Veronika Művészettörténet beadandó, I. félév

Az általam választott alkotások a mai Görögország, Olaszország és Egyiptom területéről származó pénzérmék. Keresgélés közben leginkább egy motívum ragadott meg: mitológia jelenetek és alakok ábrázolása az érméken, így a galériámban is ezeket az érméket gyűjtöttem össze.

Ez az érme Egyiptom területéről származik. Az egyik felén Antonius Pius császár arcképe látható, míg a másik felén Héraklész és az erümanthoszi vadkan harca.
Ez a szintén Alexandriából származó érme ismét Antonius Pius császárt, és Héraklészt ábrázolja, jelenesetben Artemisz istennő kerüneiai szarvasünőjével.
Antonius Pius, illetve Héraklész és a nemeai oroszlán.
Antonius Pius és Héraklész és a sztümphaloszi réztollú madarak. Ez az első négy pénzérme Héraklész tizenkét próbatételének történetéből jelenített meg részleteket.
Antonius Pius császár és egy Szphinx (Alexandria, Egyiptom)
Ez a Görögországból származó érme Akhelóosz folyamistent és Artemiszt, a vadászat istennőjét ábrázolja.
Athéné istennő és Pegazus. (Korinthosz)
Héra istennő és Diomédész, görög hős a Palladiónnal (Trója városvédő Athéné szobra)
Démétér a földművelés és termékenység istennője; Hermész a gyermek Arkasszal (Zeusz és Kallisztó nimfa fia) Pheneoszból
Női fej, valamint a jelenet, amint Aeneas apját Ankhiszészt és a Palládiumot menekíti Trója elestekor. (Róma)
Jelenet, melyen egy kentaur elragad egy nimfát; szélmalom (Görögország)
Próteszilaosz arcképe, aki a legenda szerint az első görög volt, aki az ostrom kezdetekor Trója földjére lépett; Próteszilaosz hajójának orra.
Egy jóslat szerint, annak a görögnek kell elesnie elsőként, aki elsőként teszi le a lábát Trója földjén. Így Próteszilaosz elsőként esett el, Hektór nyila által.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile