Ett hav av inspiration

Ett galleri om vatten. Vatten har en förmåga att få oss att känna. Friden i en tidig morgon vid ett spegelblankt hav som sträcker sig över horisonten. Rädslan i en båt ute på öppet stormigt hav. Vi kan inte tämja våra hav, men vi kan inspireras av de. I mitt galleri har jag valt att blanda konstverk från olika konstnärer för att lägga vikt i hur en och samma natur inspirerar oss på helt olika vis.

Världskarta. Vatten täcker 71% av jordens yta. Haven är väldens störa biologiska system som innehåller över 1 miljon utforskade arter och enligt forskarna själva har vi endast utforskat en tiondel av vad som kan existera.
Vincent van Gogh har målat upp en relation mellan samhälle och natur. Det sägs att han skapade detta konstverk under en tidigt morgon före soluppgång då han inspirerades av morgonstjärnan, venus. Som förmodligen är den starkast lysande stjärnan vid horisonten på målningen. Detta konstverk är inte en direkt imitation av vad Vincent såg denna tidiga morgon, utan mer korrekt en åter skapelse av den känsla himmelen gav honom.
En dirigent kan styra en orkester, men endast inspireras av vår natur.
I detta konstverk utrycker Olaf Hajek sin filosofi kring vatten som "A fairytale of the unknown ". Han berättar att vatten kommer i oändligt många skepnader. Det kan ses som ett medel att släcka vår törst, men även som ett enormt hav av skönhet och faror. Hans abstrakta verk ger oss en inblick under ytan, men lämnar många frågetecken. Precis som det verkliga havet.
Detta konstverk, skapap i Japan på 1800-talet producerades i form av en textil. Den gestaltar de olika elementen i vår natur med färg och symbolik i formen av vågor. T.ex återskapas skogen i bruna vågor med symboler för träd. Berg gestaltas i rött och vatten i blått. Konstverket skapar en liknande illusion av lager och djup som uppstår när man tittar på berg från avstånd, hur bergen skapar olika lager i olika nyanser. Ett väldigt intressant sätt att återskapa vår natur som raderar den fysiska formen av elementen och återskapar de genom en känsla och färg.
"The Water Lily Pond" är ett konstverk vars verkliga storlek är 12m². En målning av Kunsthaus Zurich som fokuserar på detaljer för att hitta naturens verkliga skönhet. Konstnären har i detta verk avskärmat allt omkring sjön för att måla av himmelen återskapad i vattens reflektion. De starka färgerna är förmodligen baserade på solens vandring upp eller ner för horisonten eller på den känsla denna miljö gav Kunsthaus.
Konstnären Phillipus Tjakamarra urstammar från Australiens urbefolkning och han är en ikon för den konstform som Australien är känd för. Urbefolkningen ockuperar till största del de öken belagda områden i centrala och norra Australien vart vatten är en bristvara. Den konstform som de skapat är baserat på deras natur i en väldigt abstrakt i form av linjer, prickar och former. De lodrätta linjerna symboliserar vattnets rörelse och de vita prickar, grönska och tillväxt i naturen. I detta abstrakta verk kan vi dock urskilja en mängd olika motiv t.ex vågor, berg, ansikte i profil.
Detta konstverk, också gjort av Phillipus är en målning som symboliserar urbefolkningens regnceremoni. I torra tiden utövar de ceremonin i förhoppning om oväder för att uppliva grönska. Mer precis, gestaltar den centrerade vertikala linjen regnfall och de omringade "regnbågsliknande" former vattnets resa mellan stenar vart små pölar skapas där vattnet lagras.
Koreanen Yong-Won tog inspirationen från ett specifikt ögonblick för att återskapa vattnets rörelse i en enorm bit av trä. Hans ide är att med minsta lilla formgivning, karva ut den äkta, inneliggande skönheten i träet. Wave-ripple är en banbrytande exempel på konstverk direkt inspirerande av vatten. Detta verk visar inte bara hur vi inspireras på olika sätt av vår natur och skapar målningar ur olika perspektiv, utan även hur vi kan återskapa ett ögonblick på nya vis i nya former.
Jag har valt att avsluta mitt project med ett konstverk av Gim Deok Yeoung, "den svarta vågen" som är skapad i skör tejp. En frysning av ett precist ögonblick som endast utspelar sig en gång i historien, de sätt den specifika vågen bryter. Det krävs att alla elementen, vatten, vind, eld, land och även tid ska vara i synk för att naturen ska bygga upp ett sådant perfekt ögonblick som Gim har återskapat. Havet byter skepnad var sekund, varje ögonblick är unikt. Naturen välkomnar oss med öppna armar att bli inspirerade. Det är upp till oss att ta del av det.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Home
Explore
Nearby
Profile