Pozmann Márk

A hatalom ábrázolása az ókorban

Ezen a domborműn is látszik, hogy a hatalmat magasság szerint ábrázolták. A már eleve díszesebb öltözéket viselő jobb oldali alaknál még díszesebb és nagyobb a fáraó.
ez a dombormű Horemheb 18. egyiptomi dinasztia utolsó fáraóját ábrázolja. Itt talán még a szolgák közti hiearchia is ábrázolva van.
Ezt érdekességként választottam, itt vajon a legkisebb középső alak egy gyerek, vagy épp ellenkezőleg, akik körülveszik azok a szolgálói, követői és ő az uralkodó, esetleg egy uralkodó gyermeke?
Az uralkodókat díszes koporsókba temették el, sokszor ékszereikkel és róluk készült művekkel együtt.
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, érdekes, hogy két ugyanakkorának ábrázolt személy van egy domborművön, és szinte ugyanúgy néznek ki.
Uralkodókon és hadvezéreken kívül isteneket is ábrázoltak, sok esetben még díszesebben. (Anubis isten szobor)
Ptah az ókori Memphisz főistene volt, érdekes, hogy ő másképp van ábrázolva mint ahogyan az egyiptomi istenek általában. Nincs állati alakja.
Oroszlán fejjel ábrázolt Buto város istene.
Magy Sándor a hódító fejszobra
Más kultúrákban, a többi emberrel való összehasonlítással ellentétben, az uralkodót, az istennel való kapcsolattal, esetleg egyesülésükkel ábrázolták, ezzel hatalmukat kifejezve.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Home
Explore
Nearby
Profile