Loading

Volgens gegevens van de zending is deze sabel door de Singamangaradja, de vergoddelijkte vorst der Bataks, gedragen. Er is weinig bekend over het smeedwerk van de Batak. De Europeanen die als eerste contact legden met de Batak waren meer geïnteresseerd in andere aspecten van de cultuur van de Batak. Toen de Europeanen hun etnografische collecties samenstelden aan het eind van de negentiende eeuw waren ze voornamelijk geïnteresseerd in de objecten en niet in de technieken of in de status van de smid.
Een smid maakt(e) wapens en landbouwwerktuigen, zoals oogstmessen en hakken. Het maken van wapens was de belangrijkste taak van een smid. Het ruwe materiaal verkreeg de smid van de kust of hij smeltte het ijzer om van oude objecten.
Het smeden van snij- en slagwapens was één van de specialiteiten van de smid. De smeden hadden hun eigen stilistische kenmerken waardoor de herkomst van een wapen altijd duidelijk te herkennen was. Sommige wapens werden verhandeld of als oorlogsbuit meegevoerd ver over de grenzen van het gebied van herkomst.
De grepen werden niet gemaakt door de smid maar door andere gespecialiseerde ambachtslieden.
De produktie van wapens en landbouwwerktuigen wordt nog steeds gedaan door de smeden van de Batak maar er is grote concurentie van machinaal gemaakte goederen uit China, Taiwan en Indonesië (Sibeth 1991:163,166,168).

circa 62 x 5,5 x 5,5cm (24 7/16 x 2 3/16 x 2 3/16in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Details

  • Title: Sabre with ivory hilt
  • Date: 1/1959
  • Location: Tapanuli Utara

Get the app

Explore museums and play with Art Transfer, Pocket Galleries, Art Selfie, and more

Flash this QR Code to get the app
Google apps