Dit geestenmasker van de Kamoro dat teeke waopuri of tukwapuri-masker wordt genoemd, doet dienst tijdens het kaware-feest, dat verband houdt met de mannengeheimen. In oorsprong zijn dergelijke maskers beschilderd geweest. Voor de beschildering van de oogpanelen wordt zowel rood, wit en zwart gebruikt.
Coenen (1963: 42) merkt op dat de oogpanelen van het masker een voorstelling zijn van de ogen van de visarend, peteko. Dit dier wordt geassocieerd met de grond en het onderwereldgeheim. Volgens zijn informant stamt het kaware-feest oorspronkelijk uit Tipuka en hebben alleen de mensen van Tipuka oogpanelen voor het kaware-masker. Pouwer (2003: 48) geeft aan dat het eigendom van de mythe van Mamirima door de bewoners van Tipuka wordt geclaimd. De peteko is de visarend die de verdronken Mamirima weer tot leven brengt nadat deze op het strand is aangespoeld.
Het tukwapuri-masker doet tevens dienst tijdens het watani-kame-feest dat letterlijk 'het huis van de dode lichamen' betekent en dat een rouwfeest is. Het feest houdt verband met de verering van de doden en personifiëren de gemaskerden de belangrijke overledenen sinds het vorige watani kame (Pouwer 2003: 45).
circa 28cm (11in.)
40 x 55cm (15 3/4 x 21 5/8in.)
39cm (15 3/8in.)
Source: collectie.tropenmuseum.nl