Loading

Ancestral pole

1/1954

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

De paal wordt gevormd door een serie menselijke figuren, die boven elkaar zijn uitgesneden. Onderaan de paal is een langgerekte ovale schaal uitgesneden (kano of sagobak). Hierboven staat een mannelijke figuur met iets gebogen kniëen en met de handen op de dijbenen. Op het hoofd van deze figuur staat een vrouwelijke figuur. In haar handen houdt ze een naar voren uitstekende versiering vast, de 'tjemen' ('penis'). Deze versiering is opgebouwd uit ajour uitgesneden jaarvogelkoppen. Aan de versiering hangt een menselijk figuurtje met gekromde knieën, uitgestrekte armen en met een verenkrans om de hals. In de randen van deze versiering en in de schaal zijn geometrische figuren gesneden die rood gekleurd zijn. De paal vertoont ook resten van witte kalk.
Het maken van een bisjpaal imiteert het snellen van een hoofd. De houtsnijder treedt de geselecteerde boom tegemoet alsof het een vijand is. Als de boom neergehaald wordt loopt er een rode vloeistof uit (zoals het bloed van een verslagen vijand). De boom wordt naar het dorp gedragen waar het door de vrouwen verwelkomd wordt alsof het een vijand is. De boom wordt naar een speciale ruimte gebracht waar de houtsnijders beginnen met het snijden.
De palen worden gemaakt voor een feest, de 'bisj mbu'. Dit feest is een belofte om de doden te wreken die in de paal zijn uitgesneden. Een aantal palen wordt voor het mannenhuis geplaatst. Tijdens het feest scheppen de mannen op over hun strijdlust, moed en hun heroïsche daden. Hiermee maken ze duidelijk dat ze in staat zijn om de doden te wreken en hiermee overtuigen ze de zielen van de overledenen dat het veilig is om af te reizen naar Safan, het rijk van de voorouders. De bisjpaal staat tijdens de ceremonie met het gezicht naar de rivier. De rivier is de weg naar de zee en achter de zee ligt het rijk van de voorouders. De doden hebben een kano nodig om het dodenrijk te kunnen bereiken. De paal fungeert als een rituele kano om de ziel naar het dodenrijk te voeren. Sommige palen hebben daarom aan de onderkant een kano uitgesneden. Na de ceremonie worden de palen overgebracht naar het sagomoeras waar de palen kunnen wegrotten. De kracht van de palen gaat hierbij over op de sagopalmen die hierdoor beter groeien (Smidt 1993: 23, 25).

633 x 126cm (249 3/16 x 49 5/8in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more

Details

  • Title: Ancestral pole
  • Date: 1/1954
  • Location: Asmat (regency)
Home
Explore
Nearby
Profile