Tegel in neo-Osmaanse stijl. De tegel heeft de vorm van een bloem, tegen een blauwe achtergrond is in Arabisch schrift "Allah" (God) geschreven. De tegel is afkomstig uit een serie van acht tegels met de naam van God, de profeet Mohammed, de vier rechtgeleide kaliefen en de kleinzonen van de profeet, Hassan en Hussein. Het Tropenmuseum heeft er twee van.
De tegel is een exacte replica van een Iznik-tegel uit de 16e eeuw. De maker van deze tegel, Ismail Yigit, staat bekend om zijn replica's van Iznik-keramiek uit de Osmaanse periode. Dergelijke tegels werden voor moskeeen gemaakt. Zo vindt men bijvoorbeeld in Rustem Pasha Moskee (ca. 1561) en Suleymaniye Moskee (ca. 1550-57) in Istanbul tegels die de acht bogen versieren. Deze tegel lijkt veel op de tegels in de Selimiye moskee (1569-75) in Edirne.
Keramiekmeesters werden in 15de eeuw uit Tabriz (Iran) naar de stad Iznik (in het huidige Turkije) gehaald om onder Osmaans gezag een nieuwe keramiektraditie op te bouwen. De meesters hebben hun stempel gedrukt op de decoratieve en technische basis van de Iznik-stijl. Kenmerkend voor de Iznik-stijl zijn een blauw-witte kleurcombinatie en decoratieve elementen zoals wolken en vogels met Chinese invloeden. Men gebruikte kwartsfritgoed, dat bestaat uit onder meer klei, kiezelaarde en glasfrit, dat wit van scherf is en waarvan dunwandig vaatwerk kan worden gemaakt. In eerste instantie werd er vooral vaatwerk voor het hof geproduceerd ter aanvulling van Chinees porselein dat als serviesgoed werd gebruikt. Pas in het midden van de 16de eeuw begonnen de pottenbakkers in Iznik ook met de productie van onderglazuur-tegels voor het hof. De grote doorbraak van Iznik als hofleverancier van tegels kwam rond 1557, het jaar waarin de Suleymaniya moskee, versierd met onderglazuurtegels met de kleur rood als blikvanger, in Istanbul werd geïnaugureerd. In ieder geval tot de regeerperiode van Ahmad I (1603-1617) werden de imperiale gebouwen (zowel paleizen als religieuze stichtingen) in de hoofdstad gedecoreerd met Iznik-tegels. Ze dienden als bekleding van wanden of delen daarvan, als kaders en boven ramen.
1,5 x 28cm (9/16 x 11in.)
Source: collectie.tropenmuseum.nl
You are all set!
Your first Culture Weekly will arrive this week.