Loading

Duala model boat

1884/1914

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen

In de kano zijn 15 figuren afgebeeld, waarvan 12 roeiers. De boot is gedecoreerd met geschilderde, geometrische motieven. Op de achtersteven staat een vlag, geschilderd in de Duitse kleuren (hoewel in verkeerde volgorde, die is namelijk zwart-rood-geel); er zijn drie lettervormen in gegraveerd. De voorsteven is gedecoreerd met (een soort) heraldische dieren, een katachtige en een slang, en met enkele andere motieven, wellicht ontleend aan Duits-keizerlijke symboliek. De figuren zijn onbeschilderd. De roeiers zijn los gesneden, en dragen een losse peddel in de hand. De staande figuren lijken westerse helmachtige hoofddeksels te dragen, de voorste heeft een bel in zijn hand.

Boten als deze zijn gemaakt aan het eind van de 19e eeuw/begin 20ste eeuw aan de kuststreek van toenmalig Duits Kameroen, door de Duala. Ze beelden doorgaans kano's uit die in die tijd werden gebruikt, herkenbaar aan zeer decoratieve voorplechten, die vaak als los stuk in museale collecties terecht zijn gekomen. (Er zijn overigens ook losse peddels in museale collecties, die frappante overeenkomsten vertonen met peddels van de marrons in Suriname) Alle bootmodellen die we kennen dateren uit de Duitse koloniale periode 1884-1914, we mogen dan ook aannemen dat de productie werd gestaakt nadat de Duitsers uit Kameroen werden verdreven. Gezien dit feit, de prominente Duitse vlag en de algehele conditie, kan de boot zeker gedateerd worden als voor 1914, de boot zal eerder een vroeg dan een laat exemplaar zijn.
Complete bootmodellen als deze zijn zeldzaam. er zijn Duala-bootmodellen in verschillende andere museale collecties: Duala bootmodellen bevinden zich in een aantal andere museumcollecties. Het Museum voor Volkenkunde in Leiden heeft een exemplaar. Daarnaast bevinden zich modellen in de VS in de collecties van het Museum for African Art in New York, het Field Museum of Natural History in Chicago, het Cincinnati Art Museum, het Nelson Atkins Museum of Art en het Peabody Essex Museum in Salem. Ook het Pitt Rivers Museum in Oxford heeft een exemplaar opgesteld staan en in de collectie database van het British Museum wordt eveneens een modelkano beschreven. In Duitsland bevinden zich Duala bootmodellen in Frankfurt, Berlijn, in het Neues Küstenmuseum van Wilhelmshafen, het Überseemuseum van Bremen, het Reiss-Museum van Mannheim en in het Stadtmuseum van Braunschweig. Behalve modellen heeft het museum in Wilhelmshafen ook een originele kano in zijn collectie. In Zwitserland is een exemplaar in de verzameling van het Bernisches Historisches Museum bekend. In Frankrijk, een latere kolonisator van het gebied, zijn ook nog modellen te vinden, o.a. twee in de collectie van het Quai Branly en een in chateau de Blois. Tenslotte zijn er met enige regelmaat modellen te vinden bij kunsthandelaren, zoals onlangs nog in Brussel en Amsterdam.

Voor de Duala was watertransport en de kano daarin, onmisbaar voor hun 19e eeuws handelsimperium. De Duala speelden een essentiële rol in de handel tussen het achterland en de Europese schepen die aan de kust afmeerden. Met de kano's werden ook wedstrijden gehouden, tijdens festivals, in deze kano's bevonden zich 40-70 roeiers.
Er zijn voorbeelden bekend van offerrituelen aan watergeesten die vanuit deze kano's werden gedaan.

De functie van de modellen is nooit 100% zeker achterhaald, maar verondersteld kan worden dat het hier toeristenkunst betreft; ze werden dus gemaakt voor de verkoop aan Duitsers en andere koloniale passanten.

23,5 x 27,5 x 164,2cm (9 1/4 x 10 13/16 x 64 5/8in.)
30 x 27,5 x 164,2cm (11 13/16 x 10 13/16 x 64 5/8in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Duala model boat
  • Date: 1884/1914
  • Location: Cameroon

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile