Loading

Marble panel with geometric design

1350/1500

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen
Amsterdam, Netherlands

Marmeren paneel met geometrisch patroon op basis van een zeshoek (het meest centrale blauwe figuur). De zeshoek waaiert uit in een twaalfpuntige ster. Deze ster wordt omgeven door een 24-puntige ster die omgeven is door drie rijen van in omvang toenemende vliegerfiguren. In de band daaromheen zijn 24 zeshoeken te zien. Langs de buitenrand bevinden zich nog 24 vierpuntige sterren en 24 langgerekte driehoeken.

Sierplaten met geometrische figuren werden in de Mamlukse (1250-1517) en vroeg Ottomaanse periode gebruikt ter decoratie van voorportalen en binnenwanden van religieuze gebouwen. Voor een goede aanhechting in de muur werden de platen aan de achterzijde van reliëf voorzien, zoals hier ook het geval is.
De Mamlukken waren een dynastie van militaire slaven die tussen 1250 en 1517 heersten in het toemalige Egypte en Syrië. Zij werden op jonge leeftijd gerekruteerd uit gebieden ten noorden en oosten van de Zwarte Zee en naar Cairo gehaald. Daar werden ze bekeerd tot de islam en kregen ze zowel een militaire training als onderwijs in de islam en de Arabische taal en cultuur. Zij bleven verbonden aan de patroon die hen had aangekocht en binnen zijn huishouding klommen zij op in de hiërarchie. Een van hen werd uiteindelijk de sultan. Uit piëteit, om hun banden met de Caireense bevolking te bestendigen en om hun naam te laten voortleven richtten de Mamlukse heersers vele multifunctionele religieuze gebouwen op, gebouwen waarin bijvoorbeeld een moskee, een religieuze school (madrasa), een mausoleum en een soefi-klooster waren verenigd. Tevens stimuleerden zij de kunsten doordat ze voor de vele gebouwen opdracht gaven tot de vervaardiging van korans, moskeelampen, kandelaren en minbars.
In Mamlukse gebouwen is de versiering vaak geconcentreerd op specifieke plaatsen: veel aandacht gaat uit naar het voorportaal, de buitenzijde van een koepel, de minaret en de omlijsting van ramen. In het interieur zijn de gebedsmuur en met name de gebedsnis (mihrab) het meest rijkelijk versierd. Men werkte graag met steen, dat men zowel uit steengroeven betrok als via spolia uit oudere gebouwen. Veelkleurigheid in steen is een van de kenmerken van Mamlukse bouw. De afwisseling van banen in zwart, wit en rode steen (ablaq genaamd) was veelbeproefd in portalen en op façades. Platen van veelkleurig marmer werden vaak naast elkaar in het interieur opgenomen, zowel op de wanden als op de vloer. Voor het fijnere werk werd glasmozaïek gebruikt, maar ook marmermozaïek in verschillende kleuren. Een goedkopere variant van marmermozaïek was de techniek die ook op deze veelkleurige marmeren sierschijf is toegepast: het uithakken van patronen in het marmer en deze dan opvullen met glaspasta's.


66,5 × 3cm (1 3/16in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Details

  • Title: Marble panel with geometric design
  • Date: 1350/1500
  • Location: Caïro

Get the app

Explore museums and play with Art Transfer, Pocket Galleries, Art Selfie, and more

Flash this QR Code to get the app
Google apps