Loading

Nuovo Palazzo dei Congressi EUR, Roma

Massimiliano and Doriana Fuksas1998 - in progress

MAXXI National Museum of XXI Century Arts

MAXXI National Museum of XXI Century Arts

The new Palazzo Centro Congressi has undergone a number of modifications with respect to the version presented in this early model, including the hotel tower and the morphology of the structure of the Nuvola (cloud) containing the auditorium. The concept is based on three images: the container, the Nuvola and the blade of the adjacent hotel building. The steel and glass parallelepiped is directly connected to Rome’s EUR neighbourhood by two plazas, one on either side. The clear geometry of the external box is both an homage to the rationalist architecture characteristic of the EUR and a means of emphasising the contrast with the amorphous Nuvola. The cloud is suspended inside its “display case” by a dense steel structure resting on three support points. The appearance of this Teflon and steel object continually constantly in relation to the points from which it is observed, as if it were the object itself that moves.

Show lessRead more
  • Title: Nuovo Palazzo dei Congressi EUR, Roma
  • Creator: Massimiliano and Doriana Fuksas
  • Date: 1998 - in progress
  • Physical Dimensions: w152 x h78 x d56 cm
  • Type: Model: Plexiglas, copper, paint, fabric
  • External Link: http://maxxisearch.fondazionemaxxi.it/maxxi/collezionixx/XXI/scheda/IT-MAXXI-AR0001-0004681
  • Description (Italian): Il nuovo Palazzo Centro Congressi ha subito rispetto a questo modello alcune modifiche, relative alla torre dell’albergo e alla morfologia della struttura della Nuvola che contiene l’auditorium. L’idea di progetto si basa su tre immagini: il contenitore, la Nuvola e la lama dell’hotel adiacente. Questo parallelepipedo in acciaio e vetro ha sui lati trasversali due piazze che lo connettono direttamente al quartiere romano dell’EUR. La geometria chiara della scatola esterna è un omaggio all’architettura razionalista caratteristica del quartiere e sottolinea il contrasto con lo spazio amorfo della Nuvola. Questa è sospesa all’interno della sua “teca” tramite fitte nervature di acciaio ed è appoggiata a tre elementi verticali. La sua immagine di acciaio e teflon cambia continuamente rispetto al punto di vista dell’osservatore come se fosse in movimento.

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile