Loading

Painted panel, Salampasu culture

1/1964

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen
Amsterdam, Netherlands

Als een 'koppensneller' ondanks reeds eerder ondergane reinigingsriten toch tegenspoed ervaart (ziekte, dood van gezinsleden of vee), moet hij vaak op advies van het orakel de Matambu-dans uitvoeren om zich definitief te bevrijden van de geesten van zijn slachtoffers en om opgenomen te worden in een soort 'koppensnellers-genootschap'. Hiervoor moet hij eerst aan een aantal oude snellers het juiste aantal gepleegde moorden bekennen en hen geschenken geven.
Bij het eigenlijke dansfeest moet degene die de dans houdt voor een vers gesnelde kop zorgen, dit mag eventueel ook de kop van een luipaard of krokodil zijn (in deze dieren kan namelijk eventueel ook een menselijke ziel varen). Tevens dient hij 15 à 20 geiten, kippen en palmwijn aan gasten aanbieden.
Tijdens de in het openbaar uitgevoerde krijgersdans zit de feesteling in wat Bogaerts noemt "een huizeke ..... (dat) bestaat in uitgesneden fetischen verbeeldende enige mannen en vrouwen die hij afmaakte en onderaan verbonden met bladeren" (1950).
De verzamelaar gaf bij het voorwerp een afbeelding, kennelijk uit 'Les Peuplades du Congo Belge, vol. I, pag. 161 (vermeld door Bogaerts) waarop een aantal ceremonieel uitgedoste mannen staat afgebeeld op een soort platform van circa 2,80 vierkante meter dat rondom afgeschoten is met planken, waarop mensenkoppen, hele mensfiguren en één dierfiguur (vermoedelijk een luipaard) zijn uitgesneden. De afbeelding heeft als onderschrift: "une phase de la danse 'Matambu' exécuté par les Basala Mpasu". Vermoedelijk is dit het 'huizeke' waarover Bogaerts spreekt. De verzamelaar gaf bij het voorwerp foto's van vier planken (een compleet stel) met dier- en mensfiguren. Het voorwerp is een gedeelte van zo'n plank.
Wie een Matambu-dans heeft gehouden mag als teken daarvan het tshiputa-huisje (platform) bij zijn huis laten staan.

circa 46 x 83 x 22cm (18 1/8 x 32 11/16 x 8 11/16in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Painted panel, Salampasu culture
  • Date: 1/1964
  • Location: Kasai
Home
Explore
Nearby
Profile