Przebudowa Teatru Muzycznego Capitol we Wrocławiu

Historia budynku teatru rozpoczyna się w 1929 roku: otwarty wówczas Capitol był jedną z najpiękniejszych budowli w tej części Europy.

Frontowa ściana budynku kinoteatru Capitol, otwartego w Breslau w 1929 roku – Archiwum TeatruTeatr Muzyczny Capitol

Kinoteatr Capitol

Efektowny, kilkupiętrowy gmach frontowy mieszczący kasy teatru i ekskluzywne sklepy, a na wyższych kondygnacjach mieszkania pracowników – był wyłożony podświetlaną mozaiką z charakterystycznym neonem. 

Zniszczony budynek kinoteatru Capitol – Archiwum TeatruTeatr Muzyczny Capitol

Wojenne zniszczenia

Tamten frontowy gmach nie przetrwał wojny – zniszczeniom oparły się tylko części foyer oraz widownia i scena.

Budynek Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Teatr Muzyczny Capitol po przebudowie

Dzisiejsza przeszklona fasada, jak i logo teatru powtarzają motyw sprzed wojny: sześć pionowych linii i napis Capitol.

Budynek Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Teatr Muzyczny Capitol po przebudowie

Neon wpisał się nie tylko w architekturę budynku, ale i stał się rozpoznawalnym elementem miejskiego krajobrazu.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Historyczne wnętrza

Podczas przebudowy teatru w latach 2011-2013 miała miejsce renowacja i rekonstrukcja zabytkowych wnętrz, którą kierowała arch. Anna Morasiewicz. Foyer parteru wraz z widownią Dużej Sceny to część teatru, która ocalała z wojennej pożogi. 

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Łukasz GizaTeatr Muzyczny Capitol

Historyczne wnętrza

Zadbano, by wszystkie elementy wystroju harmonijnie komponowały się ze sobą i nawiązywały do stylu art déco.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Łukasz Giza, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
,
Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Łukasz Giza, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
Pokaż mniejWięcej informacji

Każda teatralna przestrzeń poddana renowacji, błyszczy teraz świetnością w najlepszym wydaniu.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Łukasz Giza, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
,
Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Łukasz Giza, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
Pokaż mniejWięcej informacji

Dzięki przemyślanym detalom, historia w spójny sposób łączy się z nowoczesnością.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Łukasz Giza, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
,
Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Łukasz Giza, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
Pokaż mniejWięcej informacji

Drugiego tak efektownego i tak starannie odrestaurowanego wnętrza teatralnego w Polsce nie ma.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Widownia Dużej Sceny

To miejsce  wygląda dziś równie efektownie jak w 1929 roku, w chwili otwarcia. Na ściany w kolorze srebra i złota naniesiono zielone i miedziane laserunki. 

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Widownia Dużej Sceny

Podświetlenie ozdobnego plafonu podkreśla jego unikalny kształt.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Łukasz GizaTeatr Muzyczny Capitol

Widownia Dużej Sceny

Na suficie i na ścianach bocznych zamontowano okładziny akustyczne, zaprojektowane w taki sposób, by nie zaburzyć oryginalnego wystroju wnętrza.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Widownia Dużej Sceny

Fotele parteru ustawiono w lekkim łuku, z nieznacznym zagłębieniem do środka, żeby widzowie patrząc w bok nie zasłaniali sobie widoku na scenę.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Powiększona scena

Dawną kurtynę stalową zastąpiono nową, przesuniętą w stronę widowni, w pobliże istniejącej rampy otworu orkiestronu (fosy orkiestry), powiększając tym samym aktywną wielkość sceny. 

Budynek Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Nowoczesna bryła

W pierzei zabudowy od strony ul. Piłsudskiego starano się wyraźnie zaznaczyć historyczny układ przestrzenny. 

Budynek Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Nawiązanie do historii

Wprowadzenie przeszklonego „śladu” niezwykłej, przedwojennej fasady Capitolu i świetlnej reklamy teatru nad wejściem oddaje niezwykłość iluminacyjno-materiałową nieistniejącego już budynku.

Budynek Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Powierzchnia budynku teatru


Przed przebudową budynek miał powierzchnię 4 tys. metrów kwadratowych, po przebudowie - 18 tys. m kwadr.

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Łukasz GizaTeatr Muzyczny Capitol

Więcej miejsc na widowni

Przed przebudową widownia Dużej Sceny mieściła  672 miejsca...

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Więcej miejsc na widowni

... po przebudowie jest ich 735.

Kameralna scena z widownią mieszczącą 180 miejsc – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Więcej miejsc na widowni

Mniejsza scena przed przebudową nie istniała, obecnie mamy w podziemiach teatru Scenę Ciśnień z widownią na 180 miejsc. Znajduje się tutaj również studio nagrań. 

Kameralna scena z widownią mieszczącą 180 miejsc – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Scena Ciśnień

Dzięki możliwościom zmiany układu miejsc, Scena Ciśnień daje twórcom swobodę w kreowaniu przestrzeni scenicznej. 

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Maciej Lulko, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
,
Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Maciej Lulko, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
Pokaż mniejWięcej informacji

Na wprost od wejścia głównego znajduje się teatralne Podwórko przykryte szklanym dachem. Można tu odpocząć, napić się kawy, skorzystać z internetu. To nie tylko miejsce spotkań widzów przed rozpoczęciem spektaklu, ale i miejsce wydarzeń artystycznych. Tu odbywają się wernisaże prac eksponowanych w Podwórku, występy aktorek i aktorów Capitolu oraz zaproszonych gości, czy zajęcia jogi. 

Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Maciej Lulko, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
,
Wnętrze Teatru Muzycznego Capitol, Maciej Lulko, Kolekcja: Teatr Muzyczny Capitol
Pokaż mniejWięcej informacji

Ważnym, nowym elementem teatru jest Zielony Taras, czyli przestrzeń, w której odpowiednio pielęgnowane rośliny tworzą ogromną, żywą ścianę. Zdobi ona wnętrze, zaplanowano przy niej także obszar relaksu

Budynek Teatru Muzycznego Capitol – Maciej LulkoTeatr Muzyczny Capitol

Arlecchino Alessandro Mendiniego

Od lipca 2018 roku przy wejściu do teatru od strony ul. Świdnickiej stoi rzeźba zaprojektowana przez włoskiego artystę specjalnie dla Wrocławia. Stanowi dopełnienie urbanistycznej wizji obiektu i miejsca, w którym nowoczesność łączy się z tradycją oraz historią miasta i kultury.

Twórcy wszystkich multimediów
Pokazane artykuły w niektórych przypadkach mogły zostać przygotowane przez firmy niezależne, dlatego nie zawsze będą zgodne z poglądami wymienionych poniżej instytucji, które dostarczyły te materiały.
Odkryj więcej
Powiązany motyw
The Tales of Lower Silesia
Podróż po tym tajemniczym i pełnym legend regionie Polski
Zobacz temat
Aplikacje Google