Loading

Albanian Pavilion at London Design Biennale 2016

2016-09

Albanian Institute New York

Albanian Institute New York

The installation for the for the London Design Biennale 2016 is a circular arrangement of benches and columns that surround a central empty space. The installation both as a place of self-reflection, and an opportunity to come together with others, a mirrored surfaces of the taller columns capture individual reflections, while also catching those of others, creating myriad opportunities for interaction. The circular layout of the benches aims to facilitate democratic discussion and exchange, demonstrating the need for community and unification in any ideal city.

Albania’s response explores the value of utopian thought in times of uncertainty. With reference to the current migration crisis, the core of the installation bears the engraved outline of Europe’s borders, considered by many refugees as a “modern-day utopia”.

Albanian Pavilion was commissioned by the Albanian Institute New York, the administering body, and it was curated by Dino Korca.

Show lessRead more
  • Title: Albanian Pavilion at London Design Biennale 2016
  • Date Created: 2016-09
  • Location Created: London, United Kingdom
  • Rights: © 2016 Albanian Institute New York, Photography: Bradley Lloyd Barnes

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile