Loading

Albanian Pavilion at London Design Biennale | Installation view No. 7

Albanian Institute2016-09-11

Albanian Institute New York

Albanian Institute New York

The Albanian sculpture installation for the for the 2016 London Design Biennale is a circular arrangement of benches and columns that surround a central empty space. The installation both as a place of self-reflection, and an opportunity to come together with others. The mirrored surfaces of the taller columns capture individual reflections, while also catching those of others, creating myriad opportunities for interaction. The circular layout of the benches aims to facilitate democratic discussion and exchange, demonstrating the need for community and unification in an ideal city.

Albania’s response explores the value of utopian thought in times of uncertainty. With reference to the current migration crisis, the core of the installation bears the engraved outline of Europe’s borders, considered by many refugees as a “modern-day utopia”.

Albanian Pavilion was commissioned by the Albanian Institute New York, the administering body, and curated by Dino Korca.

Show lessRead more
  • Title: Albanian Pavilion at London Design Biennale | Installation view No. 7
  • Creator: Albanian Institute
  • Date Created: 2016-09-11
  • Location Created: London, United Kingdom
  • Type: Photograph
  • Rights: © 2016 Albanian Institute New York, Photography: Jordi Rubio

Recommended

Home
Explore
Nearby
Profile