Loading

Oil painting depicting Raden Mas Gusti Sayidin Malikul Kusna, the crown prince of Surakarta, Java, at the age of seven

Jacob Taanman1881/1881

Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen
Amsterdam, Netherlands

Dit is een portret van de zevenjarige kroonprins van Surakarta, Raden Mas Gusti Sayidin Malikul Kusna gemaakt in 1881.
Hij draagt een zwart (wellicht fluwelen) jasje en een wit hemd, beide met gouden knopen. Voorts draagt hij een heupdoek (kain) met parang rusak motief. De heldere kleuren lijken die van Yogyakarta en niet die van Surakarta, waar gedempte bruinen en okerkleurige witten worden verwerkt in de batik. Hierin kan de schilder zich vergist hebben. Hij draagt een kris op zijn rug en een kris voorop. Beide krissen lijken versierd te zijn met ivoren greep, schede en huis. De voorstel kris heeft een versiering van een monsterkop met diamanten. Aan de riem bevindt zich een leidselhaak, in de vorm van een slang. Op een latere foto, toen hij al Paku Buwana X was, zit hij in vergelijkbare bovenkleding en buikband, ook met een leidselhaak.
Hij draagt witte sokken en geborduurde sloffen. De prins zit op een Europese stoel met voetenbankje.
Op 30 maart 1893 werd de prins verheven tot Susuhunan Paku Buwana X met als titel: Sampeyan Dalem Ingkang Sinuwun Kanjeng Susuhunan Paku Buwana Senopati Ing Ngalaga Ngabdurahman Sayidin Panotogama Ingkang Jumeneng Kaping Sadasa ing Nagari Surakarta Hadiningrat.

Susuhunan Paku Buwana X. (29 november 1866 - 20 februari 1939) was de tiende Susuhunan of keizer van Soerakarta). Hij regeerde van 1893 tot 1939 en is daarmee de langst regerende Susuhunan uit de geschiedenis van Soerakarta.

De Susuhunan huwde met veertig vrouwen uit de Javaanse adel. Er zijn uit deze huwelijken zeventig kinderen bekend; 33 zoons en 34 dochters werden volwassen.

De vorst droeg in iedere fase van zijn leven een andere naam zoals dat bij de hoge Javaanse adel gebruikelijk is. Wanneer zijn status hoger werd veranderden naam en titel:

1866-1884: Raden Mas Gusti Sayidin Malikul Kusna
1884-1890: luitenant-kolonel Raden Mas Gusti Sayyid ud-din Malik ul-Kusna
1890-1893: kolonel Raden Mas Gusti Sayyid ud-din Malik ul-Kusna
1893-1923: generaal-majoor Zijne Hoogheid Sampeyan Dalam ingkang Sinuhun ingkang Minula saha ingkang Wijaksana ingkang Kanjeng Susuhunan Prabhu Sri Pakoebuwono X Senapati ing Alaga Ngabdulrahman Saiyidin Panatagama, Susuhanan van Surakarta
1923-1932: luitenant-generaal Zijne Hoogheid Sampeyan Dalam ingkang Sinuhun ingkang Minula saha ingkang Wijaksana ingkang Kanjeng Susuhunan Prabhu Sri Pakubuwono X Senapati ing Alaga Ngabdulrahman Saiyidin Panatagama, Susuhunan van Surakarta
1932-1939: luitenant-generaal Zijne Prinselijke Hoogheid Sampeyan Dalam ingkang Sinuhun ingkang Minula saha ingkang Wijaksana Kanjeng Susuhunan Prabhu Sri Pakubuwono X Senapati ing Alaga Ngabdulrahman Saiyidin Panatagama, Susuhunan van Surakarta

De Susuhunan bezat, ook al was hij een "zelfbestuurder", geen werkelijke macht maar zijn gezag onder zijn Javaanse onderdanen was groot. Zoals bij de hoge Javaanse adel gebruikelijk was droeg men de gouden payung boven het hoofd van de Susuhunan. De vorst bezat een gouden koets en leefde naar zijn stand. Het was gebruikelijk dat Susuhunan en de Nederlandse gouverneur-generaal arm in arm liepen als repectievelijk "kleinzoon en grootvader".

De regeringsmacht van de Susuhunan was door verdragen en akkoorden met de VOC en met Nederland sterk beperkt maar formeel was hij tot aan de landhervormingen in de vroege 20e eeuw de eigenaar van alle grond in Surakarta en hij was op zijn beurt de leenheer van tal van vazallen. De machtsverhouding werd tot uitdrukking gebracht in het gebruik dat de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië zijn "grootvader" heette te zijn en deze de regerende Susuhunans als zijn "kleinzoon" aansprak. Voor de lagere Indische vorsten heetten de Nederlandse bestuurders als "oudere broer" tegenover hun "jongere broer" te staan. De resident in Surakarta was de "oudere broer" van de Susuhunan en mocht naast hem staan of zitten. Javanen knielden in zijn bijzijn[3].

Het jubileum in 1936 werd zeer groots gevierd. De Susuhunan ontving het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en er werd drie dagen gefeest door de vier officiële en 11 bijvrouwen, de 44 kinderen, 88 kleinkinderen, 20 achterkleinkinderen en 5000 hovelingen, lijfwachten, dienaren en concubines in de Kampong[4].

De vorst heeft de vorstelijke begraafplaats in Imogiri laten restaureren. Daar werd hij zelf ook bijgezet in 1939.

Info: uit Wikipedia


Het schilderij staat bekend als De kroonprins van Surakarta. Het schilderij is in Amsterdam geschilderd. De kroonprins is de latere Susuhunan Paku Buwono X (1866 - 1939) geboren is. Dit is later in Nederland geschilderd.

The crown prince is probably the one later to be known as Susuhunan Paku Buwono X (1866-1939).

Susuhunan Paku Buwana X.

inclusief lijst: 130 x 100 x 4cm (51 3/16 x 39 3/8 x 1 9/16in.)

Source: collectie.tropenmuseum.nl

Show lessRead more
  • Title: Oil painting depicting Raden Mas Gusti Sayidin Malikul Kusna, the crown prince of Surakarta, Java, at the age of seven
  • Creator: Jacob Taanman (1836 - 1923)
  • Date: 1881/1881
  • Location: Surakarta
Nationaal Museum van Wereldculturen

Get the app

Explore museums and play with Art Transfer, Pocket Galleries, Art Selfie, and more

Home
Discover
Play
Nearby
Favorites