Art i Aigua I: Abans de l'aigua d'aixeta

Un passeig per la història a través dels objectes i les obres artístiques que mostren com era la vida abans de l'arribada de l’aigua a les llars.

Museu de les Aigües

Museu de les Aigües

Museu de les Aigües showcase (2021) by Museu de les AigüesMuseu de les Aigües

Els objectes exposats al Museu de les Aigües prenen vida en l'obra de grans artistes i ens parlen dels temps quan encara calia anar a trobar l'aigua fora de les cases.

Pulley (19th Century)Museu de les Aigües

La politja

Abans que l’aigua arribés a l’aixeta de les llars,  calia anar-la a buscar a les fonts públiques o als pous,  només habilitats en algunes cases. La politja reduia l'esforç a fer per extreure  l'aigua gràcies al canvi de direcció de la força aplicada.

The blue patio (1892) by Santiago RusiñolOriginal Source: Museu de Montserrat

El pintor Santiago Rusiñol (1861-1931), partint dels usos i costums dels seus contemporanis, va ser un testimoni plàstic de la importància de l'aigua, tant per als usos pràctics quotidians, com per ambientar amb vegetació els típics patis interiors del s. XIX.

En la seva coneguda pintura El pati blau, reprodueix amb detall la politja més elemental, emprada per a pouar l'aigua.

Hand pump (19th Century)Museu de les Aigües

La bomba manual

La necessitat de reduir l’esforç per obtenir aigua va comportar innovacions tècniques que facilitaren aquesta tasca, a partir d'un joc de pressions.  La primera bomba data del segle III aC. 

The Broken Pitcher (1891) by William-Adolphe BouguereauLegion of Honor

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905), destacat pintor francès, naturalista i romàntic, ens mostra una jove, asseguda al costat d’una bomba manual,  amb l'expressió de poètica timidesa pròpia de la pintura bucòlica.

Tal com evoca el títol de l'obra, el disgust de la noia es deu a que el càntir se li ha trencat, privant-la de l'anhelada aigua.

Clay pitcher (1989)Museu de les Aigües

El càntir

Aquest és probablement un dels recipients d'aigua més antics que es coneixen. La seva forma primitiva ha anat evolucionant i traspassant èpoques i continents, sense perdre el seu alt grau d'eficàcia en el manteniment de l'aigua fresca

Harvesting Malvasia (1895) by Joaquim de Miró i ArgenterMaricel Museum

A La recol·lecció de la malvasia, Joaquim de Miró i Argenter (1849-1914) emfatitza amb claredat l'ús del càntir com a element essencial en els treballs agrícoles fins ben entrat el segle XX.

Wooden pitcher (18th Century)Museu de les Aigües

La ferrada

La ferrada, objecte típic de les cultures de pasturatge (ovelles, cabres) i explotació de bestiar boví, és emprada com a recipient per a contenir i transportar aigua,  llet i altres líquids. 

Woman with ferrada on her head and granary in the background (1940) by Josep Morell i MaciasOriginal Source: Centro de Documentación Turística de España

El métode de transport es pot observar al  cartell publicitari de Josep Morell i Macias (1899-1949) Dona amb ferrada al cap i graner de fons, on es representen diversos elements etnogràfics gallecs amb l’objectiu de fomentar el turisme.

La ferrada es  mostra estable sobre del cap de la protagonista.

Washboard (19th Century)Museu de les Aigües

Fusta de rentar

La neteja de la roba domèstica obligava a anar a espais públics on la taula de rentar era un estri bàsic. La fusta facilitava la feina, al poder-se recolzar. 

[Laundry Day, North Carolina] (about 1929) by Doris UlmannThe J. Paul Getty Museum

En aquesta fotografia pictorialista, elements gens casuals com l'expressió facial i el tronc retorçat de la dona, produeixen un fort impacte visual i sintetitzen a la perfecció la duresa i la intensitat del rentat manual de la roba.

Wash basin and jug (19th Century)Museu de les Aigües

Rentamans i gerra

Els conceptes de netedat i higiene mitjançant l'aigua pateixen una transformació fonamental a la fi de segle XIX. Un element domèstic tan comú com el rentamans, present en moltes de les estances destinades a dormitori, es perdrà amb l'arribada de l'aigua d'aixeta.

The Bedroom (October 1888) by Vincent van GoghVan Gogh Museum

Un dormitori tan auster com colorista donarà l'oportunitat a Vincent van Gogh (1853-1890) de gairebé inventariar els elements essencials per a una habitació individual a finals del segle XIX.

El pintor incorpora el rentamans i la gerra com a mínims vitals, en la seva coneguda obra pictòrica Dormitori a Arles.

Sit-in bathtub (19th Century)Museu de les Aigües

Banyera de seient

Fins ben entrat el segle XX, el bany s’utilitzava principalment amb finalitats terapèutiques. L'aparició de nous recipients prometia nous usos de l'aigua, com ara la cura i l'alleujament de dolors o, senzillament, un descans plaent.

A man smoking and reading the paper fully clothed in a hip-bath; self-help hydrotherapy in hot weatherOriginal Source: Wellcome Collection

En aquesta il·lustració de diari es representa un personatge burgès còmodament instal·lat, fumant i llegint la premsa en una banyera de seient, com a caricatura de la burgesia britànica.

Tub (19th Century)Museu de les Aigües

El cossi

El cossi apareix a  la majoria de cases. Degut a la robustesa de la seva estructura, la seva funció, aparentment simple, es va fer imprescindible en el rentat, escorreguda, transport i estesa de la roba.

Woman Bathing in a Shallow Tub (1885) by Edgar DegasThe Metropolitan Museum of Art

Edgar Degas (1834-1917) pinta a mitjans de la dècada de 1880 una sèrie de set pastels amb un mateix motiu, el d'una dona recollint aigua amb una esponja durant la neteja personal, dins un cossi ample i poc profund.

Cornellà plant (2017) by Agbar Water MuseumMuseu de les Aigües

Vols conèixer la colecció completa d'Art i aigua?

Art i aigua I: Abans de l'aigua d'aixeta
Art i aigua II: L'arribada de l'aigua d'aixeta
Art i aigua III: El que va portar l'aigua a l'aixeta

Museu de les Aigües

Credits: Story

Aquesta exposició ha estat creada amb els objectes del Museu de les Aigües i amb les obres del Museu de Montserrat (El pati blau),  Legion of Honor (The Broken Pitcher), Museu de Maricel (La recol·lecció de la Malvasia), el Centro de Documentación Turística de España (Mujer con ferrata en la cabeza y granero de fondo), The J.Paul Getty Museum ([Laundry Day, North Carolina]), Van Gogh Museum (The bedroom), la Wellcome Collection (A man smoking and reading the paper fully clothed in a hip-bath; self-help hydrotherapy in hot weather. Wood engraving) i The Metropolitan Museum of Art (Woman Bathing in a Shallow Tub).

Credits: All media
The story featured may in some cases have been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Google apps