Állatábrázolás (Bika, bölény) szerepe az ókori kultúrákban

Sumér időkből származó, kő, arany és lapiz lazuli bika szobrocska, hossza: 10,7 cm.
Mycenaean mintázatú váza. Magassága: 26,7 cm, átmérője: 30,0 cm.
Egyiptomi Apisz bika ábrázolás. Az erőt, a nemiséget és termékenységet szimbolizálja.
Ptah, Egyiptomi teremtés istenének korai időszakához kapcsolodó Apisz bika tiszteletéhez kapcsolódó borjú múmia.
Asziriai Sargon II. (721-705 BC) királyság fellegvárának bejáratát őrizte ez az emberfejű szárnyas bika. A rossz és gonosz dolgok elleni védelmet szolgálta. A szobron ékírással sorolták fel az ősök nevét és tetteit.
Zhon dinasztiabeli (771-221 BC)Luoyang főváros közelében lévő szekértemetőben találták ezt a bronz bikafejet, ami a szekerek tengelyét díszítette.
Ur városa közelében tárták fel ezt az iszaptéglából készült frize-t. Ninhursag a pusztaság istennőjének templomát díszítette.
Ur városa közelében Pu-abi királynő sírjában talált lant. Fából, lapis lazuli, arany és kagyló berakással készült.
Geshur, Aramean-i királyság városának kapuja közelében találták ezt a kőtáblát. Bikafejes kardot ábrázol, ami Hadad főistent szimbolizálja. Hadad az eső, a vihar és a hold istene, aki a folyók áradásáért volt felelős.
Mezopotámiából származó emberfejű madár és bika pecsét, védelmi funkciót tölthetett be más állatok támadása ellen.
Az Egyiptomi Memphis volt Apisz bika, azaz Ptah a Föld teremtő istenének kultuszhelye.Szarvai közt a napkorong és az ureaus kígyó szimbolizálta isteni mivoltát.
Vadász jelenet -a Tsuu Tina indián törzs- vezérbika fejének bőrére rajzolva.
A Beleár-szigetek, Tlayotic prehisztorikus időkből származó településén találták a derékszögű kegyhely oszlopain elhelyezkedő bikafejet. A bikakultuszhoz kapcsolódó szertartásban az Istenek megjelenítésére használták.
Pompeiben talált bika szobor (Jupiter Istennek ajánlották) gyakran a család védelmét biztosító házioltár része volt.
Perzsa Mithras Isten imádásának szertartását ábrázolja a relief. Mithras isten hajtja végre a bikaáldozatot. Balra fent Helios Napisten,Bika lábainál a kutya, kígyó és skorpió a Mithras kultúrához tartozó szimbólumok.
A bika fejű kerámia ivóedény a Közép- bronz korból származik, oldalán geometriai mintázattal.
A Tibetiek Shinje/DamchenChoi-nak nevezik a halál istenét, aki a düh és harag Drahmáját uralj, amint egy dühös, kék bika hátán lovagol, égő koronával a feje körül.
Az Indus völgyében (Perzsa Mithras kultúrájából származó) Őstulok (bika elődje) ivóedény a Nap Istennek felajánlott ajándék, mely a természet szimbóluma, sikert biztosít az életben és a halál után is.
Temetési szertartás során használt edény. A keselyű a halál és a halál utáni lét szimbóluma. A bika az életben az erő és termékenység szimbóluma, halálban pedig védelem a gonosz erőkkel szemben.
Credits: All media
This user gallery has been created by an independent third party and may not always represent the views of the institutions, listed below, who have supplied the content.
Translate with Google
Home
Explore
Nearby
Profile